51 pregleda
Monika Kiris u rubrici Pravo od Monika Kiris (4.9k bodova)
uređen od Redakcija

Što ako dođe do povrede prava osobe zbog neodgovarajućih uvjeta smještaja u zatvorima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija (86.5k bodova)
prikazano od Znatko

Nove presude ESLJP – Hrnčić i dr. protiv Hrvtaske

Neodgovarajući uvjeti smještaja u zatvorima predstavljali su ponižavajuće postupanje prema podnositeljima

Dana 29. rujna 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je presude u kojima je utvrdio da su četvorici podnositelja zahtjeva, D. Hrnčiću, S. Kopiću, V. Katanoviću i S. Mihoviloviću povrijeđena prava zajamčena čl. 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, zbog neodgovarajućih uvjeta smještaja u zatvorima u Zagrebu i Varaždinu, te u Kaznionici u Lepoglavi.

Europski sud je u ovim predmetima primijenio već postojeću praksu i načela koja je u vezi s neodgovarajućim uvjetima u zatvorima razvio u predmetima Muršić protiv Hrvatske i Ulemek protiv Hrvatske. Ponovio je da je nedostatak osobnog prostora u ćeliji osobito bitan uvjet prilikom utvrđivanja jesu li uvjeti u zatvoru bili „ponižavajući“ s aspekta članka 3. Konvencije. Slijedom navedenog, Europski sud je smatrao da mogućnost slobodnog kretanja podnositelja na odjelu izvan ćelije, osim u noćnim satima, nije dovoljan razlog za zaključak da su uvjeti smještaja bili odgovarajući, zato jer razdoblja u kojima su podnositelji raspolagali s manje od 3 m2 osobnog prostora nisu bila ni povremena, niti kratkotrajna.

Sud je podnositelju Hrnčiću za razdoblje od 1 godinu i 9 mjeseci smještaja u neodgovarajućim uvjetima dosudio 7,600 eura naknade za nematerijalnu štetu i 2,490 eura naknade za izdatke i troškove postupka, podnositelju Kopiću za razdoblje od 4 godine i 10 mjeseci dosudio je 12,500 eura naknade i 2,060 eura troškova, podnositelju Katanoviću za razdoblje od mjesec dana 1,400 eura naknade i 250 eura troškova, a podnositelju Mihoviloviću za razdoblje od godinu dana 5,400 eura naknade i 250 eura troškova. Podnositeljima je ukupno dosuđen iznos od 26,900 eura za nematerijalnu štetu zbog povrede Konvencije i 5,050 eura za troškove postupaka.

Ove presude su konačne, te su dostupne na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljene na web stranici Ureda zastupnika.

Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...