178 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Pravo od Mia Jelinčić
Koji je primjer sudske odluke da podnositelju nije povrijeđeno pravo na pristup sudu zbog odbačaja tužbe za nedopuštenu ovrhu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Nova odluka ESLJP – Brkljač protiv Hrvatske

Podnositelju nije povrijeđeno pravo na pristup sudu zbog odbačaja tužbe za utvrđenje ovrhe nedopuštenom

Dana 7. srpnja 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je odluku u predmetu Brkljač protiv Hrvatske, koju je donio 14. lipnja 2022., a kojom je odbacio podnositeljev zahtjev kao nedopušten.

Općinski sud u Osijeku je 2012. godine izdao rješenje o ovrsi protiv podnositelja. Temeljem njegove žalbe sud ga je uputio da u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja pokrene parnicu radi proglašenja ovrhe nedopuštenom. Rješenje je postalo pravomoćno 8. ožujka 2013. Međutim, podnositelj je parnični postupak pokrenuo tek 3. svibnja 2013., u roku od 15 dana od kad je ishodio klauzulu pravomoćnosti tog rješenja. Stoga je sud odbacio njegovu tužbu kao nepravodobnu.

Podnositelj je pred Europskim sudom tvrdio da mu je povrijeđeno pravo na pristup sudu, smatrajući da su domaći sudovi rok za pokretanje parničnog postupka trebali računati od 22. travnja 2013., tj. dana kad mu je dostavljeno rješenje s izraženom klauzulom pravomoćnosti.

Europski sud je ocijenio da je Ovršnim zakonom izričito propisano da rok za pokretanje parničnog postupka teče od dana pravomoćnosti rješenja o ovrsi te da je način računanja tog roka bio predvidljiv podnositelju, kojeg je zastupao odvjetnik. Stoga je odbacio podnositeljev zahtjev, smatrajući ga očigledno neosnovanim.

Odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...