150 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Pravo od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Koji primjer sudske prakse kada je podnositeljima odbijen status žrtve nakon oduzetih novaca pri prelasku granice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

Odluka ESLJP o nedopuštenosti zahtjeva u predmetima Hasani protiv RH i Dolić protiv RH

Podnositelji zahtjeva nemaju status žrtve povrede Konvencije jer nisu dokazali da je novac koji im je oduzet pri prelasku granice njihov

Dana 7. srpnja 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je odluku o nedopuštenosti zahtjeva koju je donio dana 14. lipnja 2022. godine utvrdivši da podnositelji g. Dolić i g. Hasani nisu žrtve povrede prava na mirno uživanje vlasništva zajamčeno člankom 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju.

Podnositelji zahtjeva prilikom prelaska granice nisu carinskim tijelima prijavili gotovinu (prvi podnositelj 17.000 EUR, a drugi podnositelj 20.000 EUR). Protiv njih su pokrenuti prekršajni postupci u kojima su oba podnositelja navela da neprijavljeni novac nije pripadao njima, već njihovoj rodbini. Domaći sudovi su podnositelje proglasili krivima za prekršaje neprijavljivanja gotovine u iznosu većem od 10.000 eura, a uz novčanu kaznu izrečena im je i zaštitna mjera oduzimanja novčanog iznosa u cijelosti. Ustavni sud odbio njihove ustavne tužbe utvrdivši da podnositelji nisu dokazali zakonito podrijetlo novca.

Podnositelji su pred Europskim sudom tvrdili da su mjere oduzimanja gotovine bile nesrazmjerne i da im je stoga povrijeđeno prava vlasništva. Europski sud je prihvatio prigovor zastupnice da podnositelji nisu žrtve povrede Konvencije stoga što su pred hrvatskim sudovima sami tvrdili da oduzeti novac nije bio njihov. Postupajući u skladu s dobro utvrđenom praksom Europski sud je zaključio da isti nemaju status žrtve povrede Konvencije, te je odbacio zahtjeve podnositelja kao nedopuštene sukladno čl. 35. st. 3. (a) i 4. Konvencije.

U odnosu na prigovor drugog podnositelja da je domaći postupak bio nepošten, Europski sud je primijetio da je taj podnositelji ovaj prigovor prvi put iznio tek u odgovoru na očitovanje tužene države, pa je isti odbačen kao nedopušten zbog nepoštivanja šestomjesečnog roka za podnošenje zahtjeva Sudu (čl. 35. st. 1. Konvencije).

Ova odluka je konačna, te je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.

Marija Smiljan od Marija Smiljan (3.1k bodova)
Jadni ljudi :(
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...