167 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Pravo od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
uređen od Znatko

Postoji li primjer sudske prakse kada je odbijen prigovor na nepošteno suđenje

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (144k bodova)
prikazano od Znatko

Nova odluka ESLJP – Roić Erceg protiv Hrvatske

Europski sud odbacio kao nedopušten prigovor podnositeljice da joj je je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje (pravo na jednakost stranaka u upravnom postupku)

Dana 2. lipnja 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je odluku u predmetu Roić Erceg protiv Hrvatske, koju je donio 3. svibnja 2022., kojom je odbacio zahtjev podnositeljice, smatrajući da podnositeljica nije pretrpjela značajnu štetu u postupku kojem prigovara.

Podnositeljica je bila zaposlena kao zapisničarka na Općinskom sudu u Supetru te je 2011. godine raspoređena na radno mjesto upraviteljice sudske pisarnice Upravnog suda u Splitu. Međutim, u naknadnoj kontroli zakonitosti utvrđeno je da podnositeljica nije imala Pravilnikom propisane uvjete za radno mjesto upraviteljice. Stoga je raspoređena na radno mjesto upisničarke na istom Upravnom sudu.

Podnositeljica je pred Europskim sudom prigovarala povredi prava na jednakost stranaka, tvrdeći da joj domaća tijela nisu omogućila uvid u Pravilnik temeljem kojeg je prvo raspoređena na višu, a zatim na nižu poziciju.

Razmatrajući taj prigovor Europski sud je primijetio da su sva domaća tijela uključena u postupak u svojim odlukama navela relevantne odredbe Pravilnika te su ih dosljedno tumačila. toga su te odredbe bile poznate podnositeljici. Također je primijetio da je spor nastao isključivo u vezi pravne interpretacije tih odredbi. Sud je također primijetio da je podnositeljica pred domaćim tijelima imala mogućnost iznijeti tvrdnje vezane uz relevantne odredbe Pravilnika, dakle, mogla je učinkovito utjecati na odluku kojom je raspoređena na niže radno mjesto.

Europski sud je stoga ocijenio da podnositeljica nije pretrpjela značajnu štetu u postupku kojem prigovara te je odbacio njezin zahtjev kao nedopušten.

Odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku.

Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...