Darija Gorić u rubrici Internet od
uređen od Darija Gorić

Mogu li nekako, i naravno - kako, prepoznati kako izgleda tekst - pitanje ili odgovor - koje je postavio na Znatku veliki jezični model (LLM) ? Znam za Chat GPT, Bard i još poneki... Po čemu su karakteristična njihova pitanja i odgovori? Ima neka šema kako to znazte?

P.S. Znam sad i to da to možda i nije pravilno reći da je "umjetna inteligencija" (iako to neki tako tu pišu) već je to "veliki jezični model"

Petra Marić od
Vidim...
Ipak ste ponešto upoznati oko GPT-a...‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+16 glasa
Marin Duganđija od
odabran od Darija Gorić
 
Najbolji odgovor

Opisati ću ukratko... Dakle, da se razumijemo - mnogi članci su stručno napisani na internetu odavnina. I prije nego što su postojali servisi kao ChatGPT. Neki izgledaju kao prepisani, a neki kao prevedeni. Ali stručni članci takvi jesu. I ne može to biti način prepoznavanja umjetno generiranog teksta ili napisanoga iz glave jer neki autori jednostavno pišu - stručno. Barem ja tako mislim. No, kako onda prepoznati umjetno napisan odgovor od ChatGPT-a? 

Još da se ogradim - ne znam kako prepoznati umjetno napisano pitanje. To prepuštam drugima da odgovore. Ja ću odgovoriti kako prepoznati umjetno napisan odgovor.

Evo kako ChatGPT formatira svoje odgovore da ga možete lako prepoznati

Evo par elemenata formatiranja cjelokupnog teksta koje ima svaki ChatGPT odgovor koji je kopiran:

  • prvo ide neki uvodni tekst od par rečenica
  • nema podnaslova!
  • zadnja rečenica uvodnog teksta završava sa dvotočkom ":" prije natuknica (to je prvi znak za prepoznavanje obrasca kakve odgovore daje ChatGPT!!!)
  • onda idu natuknice - obavezno svaka natuknica s točkom ili brojem
  • svaka natuknica počinje sa nečim što bi mogla biti glavna fraza natuknice (koji je obavezno boldan i to je drugi znak prepoznavanja!!!)
  • iza svake glavne fraze natuknice ide dvotočka ":" (ova dvotočka je tu treći znak za prepoznavanje!!!)
  • iza dvotočke ":" onda ide detaljniji opis glavne fraze natuknice
  • tekst završava kratkim osvrtom na cijeli odgovor u smislu da se dijelovi zaključuju ponavljanjem istih, ali skraćenih fraza iz cijelog odgovora - nešto kao kratki rezime svega napisanoga

Ogledni PRIMJER odgovora kakav daje ChatGPT

Ovaj format sam primijetio kada sam postavljao određena pitanja na servisu ChatGPT. Za kraj, evo vam i primjer formatiranja jednog dijela teksta koji je napisao ChatGPT. Primjetite dobro sve ovo što sam gore napisao kako se vidi jasno u ovom primjeru.

Ovaj period obilježava obnova interesa za klasičku grčku i rimsku umjetnost i filozofiju, te je rezultirao stvaranjem mnogih remek-dela umjetnosti. Evo nekoliko ključnih karakteristika renesansne umjetnosti:

  1. Humanizam: Centralna filozofska ideja Renesanse bila je humanizam, naglasak na vrednosti i potencijalu ljudske individue. Ovo se odražavalo u umjetnosti kroz portrete, studije ljudskog tela i priče iz ljudskog života.

  2. Realizam: Renesansna umjetnost je težila realističkom prikazu sveta. Umjetnici su pažljivo posmatrali prirodu, ljudsku anatomiju i svakodnevni život kako bi stvorili što vernije prikaze.

Ovaj period označava veliki preokret u evropskoj umetnosti i kulturi i ostavlja nasleđe koje i dalje utiče na savremenu umetnost i razumevanje estetike.

Danas mogu prepoznati da je to ChatGPT. A hoću li moći i za pola godine ili godinu danas?!? Eeee! Ovaj alat ima mogućnost učenja. Kada nauči da ga se po tome može prepoznati - s vremenom će biti još "ljudskiji" i vjerojatno će početi maskirati ovaj gore opisani obrazac. Eeee! Onda Vam više ova moja pomoć neće puno pomoći za prepoznavanje njegovog obrasca formatiranja odgovora. Ali do tada - vježbajte se prepoznati ChatGPT tekstove, odgovore, a i umjetno generirane digitalne slike koji su sasvim jedna druga tema.

Mario Bedeković od
Zanimljiva opservacija obrasca. Imate oko za prepoznavanje patterna, ali vjerujem da će budući modeli postati upravo ovo što kažete - more human. Jedino će posebni "policajci" kao Harrison Ford u Blade Runneru imati nešto malo šanse da razlikuju umjetno napisani tekst od onog ljudskom rukom.‌
Borna Matić od
Sve si ih otkrio. Sad su "mrtvi" svi automati i replikatori. ;)
Dario Barić od
Neka ovo svi pročitaju još jednom :)
Mila Validžić od
A kako se danas može prepoznati tekst koji napiše - čovjek? :)
Milan Šaljivđija od
Vidi se to još uvijek danas - na kilometar. :) Ali "sutra" više nećemo razlikovati... Samo ako će nas nasmijavati starim forama, biti će dosadno.‌

Slična pitanja

1 odgovor 450 👀
1 odgovor 174 👀
1 odgovor 1.1k 👀
2 odgovora 507 👀
1 odgovor 367 👀
1 odgovor 379 👀
1 odgovor 1.7k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...