336 pregleda
Zoran Marković u rubrici Programiranje od Zoran Marković
Brojni blogovi u svijetu su se već raspisali o “slijepom putniku” koji se nastanjuje u računalo korisnika za vrijeme instalacije uTorrenta. Radi se o Epic Saleu, programu koji dolazi s verzijom uTorrenta 3.4.2, a koji vaše računalo koristi kao bitcoin farmu kako bi zaradio novac za nekog drugog.

Ovaj neželjeni softver primijećen je od strane korisnika koji su se o tome raspisali po internetskim forumima, a ubrzo je njegovo postojanje potvrđeno i od strane predstavnika Epic Salea koji objašnjavaju kako se program ne može instalirati bez dopuštenja korisnika. Iako tvorci koji stoje iza ovog dodatka tvrde kako se isti može bez problema deinstalirati, blogeri po internetu pak tvrde da je za njegovo uklanjanje potreban anti-adware program.

Što kažete da li se smije tako razvijati aplikacija koja koristi Vaše računalne i internetske resurse? Jel to dozvoljeno ili regulirano nekim zakonom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Marko Radić od Marko Radić
Pitanje dodatnih aktivnosti nekog softvera na računalu bi bilo etično navesti na nekoj features list. Dakle, taj program radi to, to i to. Slična situacija je bila sa Internet Explorerom koji je dolazio s Windowsima, ali Microsoft je jasno naveo kada kupite Windowse dobiti ćete besplatno i Internet Explorer. Stvari su tu jasne, transparentne i etične.

Neki skriven dio, modul ili cijeli izdvojeni softver koji dolazi s nekim glavnim softverom može i ne mora biti problem za korisnika koji ga instalira. No, najčešće je. Zašto bi netko tko želi program za crtanje još dobio i program za pisanje teksta ako je samo želio program za crtanje. No, tu možemo uvijek tako nešto predstaviti kao bonus za korisnika jer realno korisnik dobiva u toj situaciji i nešto više. Opet naravno, bitno je to napomenuti na početku.

No, nije etično ako taj bonus program troši značajno resurse našeg računala, usporava rad aplikacija koje standardno koristimo, te istovremeno troši više struje koju mi plaćamo, a da mi o tome ništa ne znamo.

Dakle, nije etično, ali tko propisuje pravila etike? Vjerojatno su to nepisana pravila nekog društva, pa ako je tako u nekom društvu bi se teoretski ovo s Epic Saleom čak moglo smatrati i etičnim. :) Istina, osobno ne znam kojem. :D

Slična pitanja

2 odgovora
Augustina Kolak 20.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Augustina Kolak
3 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...