44 pregleda
Marin Duganđija u rubrici Priroda od Marin Duganđija

Koliko svemira ne vidi niti jedan promatrač sa Zemlje, a vjerojatno ne i iz svemira, zbog toga što teleskop (ili neki spektrometarne prodire kroz središte naše galaksije "Mliječna staza" zbog izrazite gustoće galaktičkog diska, a pogotovo središta gdje se nalazi supermasivna crna rupa Sagittarius A*?

Barem okvirno - neki udio svemirskog neba kojeg ne vidimo, postotak - koliko je to?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je najveći misterij svemira?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

–4 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Prateći našeg, a i svjetski poznatog Astronoma Korada Korlevića (zvjezdarnica u višnjanu, je već 2.g. 3. na svijetu, uz 2 američke, po svojoj aktivnosti ) naj veči problem za njih sad predstavlja veliko onečiščenje svemira svjetlošču koju proizvode rasvjete gradova - tako su i oni, morali premjestiti svoj jedan teleskop, na brdo Tićan, poviše višnjana, ali i tu nisu zadovoljni, jer nama laicima možda to djeluje čudno, ali, evo sami se sjetite kad ste zadnji put vidjeli zvjezdano nebo ?.Stanovnoci manjih i udaljenijih mjesta još uvjek mogu vidjeti.
 zvjezde,ali iz npr. zagreba, to je skoro nemoguće. Ja bi ti preporičio, naravno,ako te ta tema privlači, da nađeš na netu - Kordo Korlević i odabereš temu za slušanje - čovjek je malo je reči - Genij., a ima i njegova predavanja, pod nazivvom - kome pripada budučnost - ili svakog ponedeljka na pulskoj tv, ima je na netu - Edukacijska emisija Explora, gdje možeš postaviti bilo koje pitanje g. Korleviću - iz bilo kojeg područja i dobit ćeš odgovor, evo, nadam  se da sam bar donekle odredio put do - pravog odgovora.
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...