Dina Kljajić u rubrici Društvo od

Otkuda potječe stari narod Liburni?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Nikša Bekavac od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Liburni su stari indoeuropski narod koji je naseljavao prostor sjevernog Jadrana, uključujući područja današnje sjeverne i srednje Dalmacije u Hrvatskoj, kao i dijelove slovenske i talijanske obale. Prvi pisani tragovi o Liburnima dolaze iz grčkih izvora, koji ih spominju u kontekstu njihove pomorske aktivnosti i trgovine u 1. tisućljeću prije Krista. 

Nisu sačuvani pisani izvori samih Liburna, pa je veći dio našeg znanja o njima zasnovan na arheološkim nalazima i klasičnim povijesnim tekstovima. Liburni su bili poznati kao izvrsni pomorci i brodograditelji, a njihovi brodovi, poznati kao "liburne", bili su široko prepoznati u antičkom svijetu.

U kontaktu sa susjednim Ilirima, često su identificirani ili konfuzno povezani s ilirskim plemenima, iako su Liburni zasigurno bili zasebna etnička i kulturna skupina. U političkom smislu, liburnska društva bila su organizirana u manje jedinice, vjerojatno vođene lokalnim vladarima ili vijećima. Rimljani su počeli proširivati svoj utjecaj na područje Liburna u 2. stoljeću prije Krista, što je u konačnici dovelo do njihove pune asimilacije u Rimsko Carstvo. 

Pod rimskom vlašću, liburnska područja doživjela su urbanizaciju, razvoj infrastrukture i integraciju u rimske ekonomske i kulturne tokove. Neki od liburnskih gradova, poput Zadra, postali su značajna urbana središta.

S vremenom, originalni liburnski jezik i kultura postupno su nestali, asimilirajući se u dominantne kulturne i jezične strukture Rimskog Carstva. Arheološki nalazi, uključujući naselja, grobove i artefakte, pružaju uvid u njihov svakodnevni život, vjerovanja i socijalne strukture. Religiozni i mitološki elementi liburnske kulture vidljivi su u arheološkim nalazima, iako konkretni detalji njihovih vjerovanja ostaju uglavnom nepoznati. Utjecaj Liburna nastavlja živjeti kroz toponime i hidronime, odnosno nazive mjesta i vodenih površina, u regiji koju su naseljavali. Znanstvenici i dalje istražuju i razmatraju nasljeđe Liburna, s ciljem boljeg razumijevanja njihove uloge i doprinosa u povijesti Jadranske regije. Studije koje uključuju arheologiju, lingvistiku, antropologiju i genetiku nastoje rekonstruirati aspekte liburnske kulture, društva i povijesti. Liburni, iako dugo izumrli kao prepoznatljiva etnička i kulturna skupina, ostavili su neizbrisiv otisak na povijesnu tapiseriju jadranskog prostora.

Izvori: https://hr.wikipedia.org/wiki/Liburni

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=36372

https://povijest.hr/drustvo/narodi/liburni-drevni-pomorci-jadrana/

Marin Duganđija od
dosta toga o njima još ne znamo... zagonetan su bili neki narod. ili pleme...‌
Darija Magdalenić od
Marine, ali ipak su arheologija i povijesne znanosti dali neke odgovore pa i o Liburnima. Nije sve tako ni crno niti sivo. :)
Dina Kljajić od
Nema šta - detaljan i iscrpan odgovor. Takav se traži. :)
+4 glasa
Sarah Rončević od
Liburni su bili drevni ilirski narod koji je živio duž obale Jadranskog mora, posebno na prostoru današnje Hrvatske i dijelova susjednih regija. Njihov je teritorij obuhvaćao područje koje se protezalo od Istre do rijeke Krke. Bili su poznati kao vrsni pomorci i brodograditelji, te su imali značajnu ulogu u pomorskim aktivnostima tog vremena.

Liburni su se istaknuli kao ratnički narod, često se sukobljavajući s grčkim kolonijama i kasnije s Rimskim Carstvom. Rimljani su ih cijenili zbog njihove mornarice i ratnih vještina, te su kasnije Liburni postali važan dio rimske vojske.

Iako su Liburni ostavili tragove u povijesti i kulturi regije, mnoge pojedinosti o njihovoj kulturi i običajima su nedorečene, što znači da postoji ograničeno razumijevanje njihovog naslijeđa i utjecaja. Arheološka istraživanja i analize starih izvora pomažu u stvaranju slike o ovom drevnom ilirskom narodu.

Slična pitanja

1 odgovor 117 👀
2 odgovora 634 👀
1 odgovor 14.6k 👀
Marko Radić 09.02.2016. pitanje u rubrici Muzika i ples od Marko Radić
1 odgovor 254 👀
1 odgovor 646 👀
1 odgovor 167 👀
2 odgovora 1.2k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...