Marija Miljević u rubrici Društvo od
Što možemo učiniti ako smo mi Hrvati kao narod lijeni, debeli, strastveni smo pušači, nismo educirani, ne znamo jezike i puno pijemo? Da li stvarno mislite da su promjene u školstvu i medicini realne u skorijoj budućnosti?

 Ako desetljećima nema političke volje i dok se socioekonomske razlike produbljuju iz dana u dan, nije li bolje ipak mladima savjetovati da što prije napuste Hrvatsku?

...za njihovo dobro.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Natko Beck od
Super mi je da me povlačite za jezik, to jako volim :)

Ta izjava jest tu da provocira i natjera na razmišljanje. Što se tiče jezika tu smo fakat slabi i najgore od svega je da živimo u zabludi da to nije točno. Kao svi znaju engleski npr, ali zapravo znamo engleski na nivou da možemo komunicirati, za znanstvenu literaturu je to npr već nedovoljno. To bi mogao potkrijepiti sa hrpom primjera, ali bolje ne, ispada kao da samo prigovaram, to mi često spočitavaju.

Lijeni - to se samo piše. Tu ne mislim naravno na radišne, marljive ljude koji svaki dan rade na svojim projektima, poljima itd. Kao država i narod smo lijeni jer nam za bilo kakve promjene treba nekoliko generacija. Tužno se uopće uspoređivati s drugima, ali ispada da smo mi zemlja vječne tranzicije i da su mnogi ovjde zadovljni sa statusom quo, dok god nešto pada u džep. Napredak nam nije draga riječ.

U pušenju spadamo u najgore zemlje Europe, taj dio se ne treba posebno komentirati, ali razina pušenja je u razini s primitivizmom, ili obrnuto proporcionalna edukaciji. Edukacija je na lošem nivou i sustav ju ne podržava. Učitelji su građani trećeg reda, što u očima države, ali i roditelja. Normalno je izreketariti bolju ocjenu za svoje dijete, pritisak na učitelje je golem. Ne tretira ih se sa poštovanjem koje zaslužuju, to su ljudi o kojima ovisi naša budućnost.

Da smo debeli i da puno pijemo, to ide ruku pod ruku s pušenjem i manjkom edukacije. Ne treba puno objašnjavati, mislim da je sve jasno tu, tko to ne vidi oko sebe fura ružičaste cvike.

Mladi i van? To u potpunosti podržavam. Odlazak van granica i borovak u drugoj kompeteciji učini od tebe jače biće. Naučiš drugu kulturu, još više cijeniš svoju i tuđu, vidiš da smo svi isti bez obzira na velike razlike i da se čovjeka ne gleda po pasošu ili zastavi. Vani si i ti stranac pa se suočiš i s ružnim stranama, pa si i bolji čovjek. Također kad se vratiš doma imaš više alata s kojima ovjde možeš nešto pametno napraviti. Svakoj mladoj osobi bi predložio da bar na par mjeseci ode nekamo van živjeti, bilo na tečaj ili posao ili faks ili što god, ali probati se svakako isplati, čak i ako sve ode nizbrdo, kad se vratiš imaš više znanja nego da si samo bio tu.

Slična pitanja

3 odgovora 265 👀
1 odgovor 185 👀
1 odgovor 545 👀
Marketing odjel d.o.o. 12.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Marketing odjel d.o.o.
1 odgovor 164 👀
2 odgovora 2.6k 👀
2 odgovora 360 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...