122 pregleda
Mario Bedeković u rubrici Vjera i religija od Mario Bedeković

Da li su Adam i Eva (iz Biblije) rodom ili u srodstvu s narodom Anunaki za koji nekoliko starih civilizacija (Sumerani, ...) smatra prvim narodom nastalim kao potomcima "nebeskh ljudi"?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li je čovječanstvo nastalo incestom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Ana Kraljević od Ana Kraljević
odabran od Mario Bedeković
 
Najbolji odgovor
Priča o Adamu i Evi nalazi se u Bibliji i povezana je s hebrejskom vjerom. Sumerani, s druge strane, imaju svoje mitološke priče, uključujući one o Anunnakiju, skupini bogova koji su se prema sumerskim tekstovima spustili na Zemlju.

Važno je napomenuti da su mitološke priče i vjerovanja sastavni dio kulturne baštine različitih civilizacija, a interpretacije i priče mogu varirati između različitih kultura. U znanstvenom smislu, mitološke priče nisu doslovne povijesne činjenice, već često imaju simboličke i duhovne značaje.

U slučaju Adam i Eve, to je priča iz hebrejske Biblije i vjerskog konteksta, dok su priče o Anunnakiju dio sumerske mitologije. Nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili povijesnu točnost ovih priča, pa se stoga promatraju više kao dio kulturne i vjerske baštine. Interpretacije i vjerovanja mogu se razlikovati među ljudima i kulturama.
+3 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Vrlo zanimljivo pitanje,

Adam i Eva su prvi ljudi, a Anunaki su božanstva koja su sišla na zemlju. Anunakije prije možemo povezati sa Nefilima koji se spominju u Knjizi Izlaska i Knjizi Brojeva. Tamo piše da su sinovi Božji došli na Zemlju i imali odnos sa Zemljankama i tako su nastali Nefili. Prema tome su Nefili sinovi Anunakija.
Darija Gorić od Darija Gorić
Jesu ili nisu? :)
Boris Marović od Boris Marović
Ovo je kao komentar. Ne baš odgovor. Iako baš me zanima pravi odgovor.
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Anunakiji su sumeranska verzija Adama i Eve.
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Prema nekim teorijama zavjere su Anunakiji stvorili prvog čovjeka. Rajski vrt je navodno bio vrt koji je bio kao njihov laboratorij. Broj 37 je bio ključan broj te su u čovjeka ugradili mnoge stanice s brojem 37.
Prema tome su Anunakiji kreatori Adama i Eve, prema toj teoriji, iako mitologija govori drugačije.
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Ako nekoga jako zanima o Anunakijima, sumeranskim bogovima i ostalim kozmogonijskim i teogonijskim mitovima mogu mu preporučiti dijelove knjige za čitanje koje sam morala naučiti za ispit iz kolegija "Mitovi i religijski običaji starih naroda", 2019./2020.

Slična pitanja

2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...