Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Politika od
uređen od Znatko
Prepisujem navode iz lista ,,Politico,,: Da se u Dobaskom bazenu nalaze rudna bogatstva -
u vrijednosti 12 - Triliona Dolara..
Ako znamo, da se na određenoj ,,sirovini,, postiže dodatna vrijednost kroz proizvod..
Da je nakon Ruskog raketiranja skladišta sa Žitomu  u crmomorsskoj luci  istom  nakon samo  pola sata na svjetskoj  burzi porasla cijena 6%
Koji su po Vašem Osobnom mišljenu stvarni razlozi tog Rata..?
(znači : zanima me vaše mišljenje - ne medija..itd.)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Goran Gonar od

Rat u Ukrajini od 2022. godine, koji su započeli Rusi sa svojom "specijalnom operacijom", je kompleksan sukob koji ima više uzroka

  • Prvo geopolitički gledano - Ukrajina je ključna zemlja za Rusiju. Njena sjeverna granica se graniči sa Rusijom. Istočna i jugoistočna granica sa Krimom i separatističkim regijama Donjecka i Luganska. Ukrajina je također bila dio Sovjetskog Saveza. Mnogi Ukrajinci se i dalje osjećaju blisko povezanim s Rusijom.
  • Pa onda možemo ideološki gledati - Ukrajina je zemlja u tranziciji. Njezina vlada je prozapadna. Ukrajina se želi učlaniti u NATO. To je zabrinjavajuće za Rusiju jer znamo da vidi NATO kao prijetnju ruskoj sigurnosti.
  • I na kraju, ekonomski gledano - Ukrajina je bogata resursima. To je ono na što ciljaš pitanjem. Ima značajne rezerve rudnih resursa, uključujući željeznu rudu, titan, nikal i mangan. Ukrajina je također veliki izvoznik poljoprivrednih proizvoda. To je svim stranim silama interesantno. Nema tu dvojbe.

Ali svi ovi faktori su doveli do sukoba u Ukrajini. Putin je tvrdio da je rat neophodan za "denacifikaciju" Ukrajine. I za zaštitu proruskog stanovništva u zemlji. Međutim, mnogi zapadni lideri su optužili Putina da je pokrenuo neopravdani rat agresije.

Ukrajinski narod je ovdje platio visoku cijenu rata. Mnogi su civili poginuli. Mnogi su raseljeni (pa i u Hrvatskoj imamo izbjeglice iz Ukrajine). Ekonomija Ukrajine se urušava.

Naravno da je zapadnim zemljama stalno do prirodnih bogatstava Ukrajine. Ali isto tako i Rusima. No, kako sam i napisao, u cijelu ovu tužnu ratnu priču je upleten i geopolitički značaj položaja Ukrajine. Tako je sukob na kraju ispao višeslojan. No, to velim bez umanjivanja bilo kojeg sloja pa i ovog ekonomskog (gdje govorim o prirodnim bogatstima Ukrajine).

+6 glasa
Mehmed Handžić Rasta od
Ljudska gamad je stvorila rat. Rat je zlo i svi to dobro znamo dok žmirimo na jedno oko

Ljudska gamad je stvorila rat. Rat je zlo i svi to dobro znamo dok žmirimo na jedno oko

Ljudska gamad je stvorila rat. Rat je zlo i svi to dobro znamo dok žmirimo na jedno oko
Dora Dominović od
tu bi se čak i složila s tobom‌

Slična pitanja

5 odgovora 682 👀
2 odgovora 69 👀
5 odgovora 334 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...