Katarina Pofuk u rubrici Poslovanje od Katarina Pofuk
Što biste rekli o održivosti i društvenoj odgovornosti organizacija?
Dario Barić od Dario Barić
Ako me se direktno ne pita - osobno ne bih rekao ništa. ;)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Igor Pureta od Igor Pureta
uređen od Igor Pureta
 
Najbolji odgovor

Društveno odgovorno poslovanje je koncept koji definira etičke i društvene dimenzije poslovanja poduzeća. Temelji se na načelu da poduzeća imaju stalnu i neizbježnu odgovornost prema dioničarima, ali i prema ostalim dionicima uključujući kupce, zaposlenike, zajednice i okoliš. U biti, društveno odgovorno poslovanje predstavlja obvezu vođenja poslovanja na način koji nadilazi puko povećanje profita i obuhvaća društvena i ekološka pitanja.

Jedan od primarnih aspekata korporativne odgovornosti je predanost etičkim poslovnim praksama. To znači da tvrtke moraju poslovati pošteno, pošteno i transparentno u svim svojim poslovima. Bilo da se radi o financijskim transakcijama, marketinškim kampanjama ili odnosima s dobavljačima, etičko ponašanje nije opcija nego imperativ.

Organizacije sve više prepoznaju svoju ulogu nositelja pozitivnih promjena u zajednicama u kojima posluju. To može uključivati inicijative kao što su dobrotvorni prilozi, volonterski programi ili partnerstva s lokalnim organizacijama za rješavanje hitnih društvenih pitanja. Angažiranjem u zajednicama kojima služe, organizacije mogu imati značajan i trajan utjecaj, čime jačaju svoj ugled i društvenu relevantnost.

Posljednjih je godina na značaju dobila ekološka dimenzija korporativne odgovornosti. Potreba za rješavanjem problema klimatskih promjena i degradacije okoliša, navodi organizacije da provode prakse koje uključuju smanjenje njihovog ugljičnog otiska, očuvanje resursa i usvajanje ekološki prihvatljivih tehnologija i procesa. Čineći to, pridonose dobrobiti planeta te, ako je moguće, zadržavaju operativnu učinkovitost i dugoročne uštede troškova.

Prihvaćanje korporativne odgovornosti više nije izbor već strateška nužnost, jer jača ugled organizacije, potiče dobru volju i pozicionira je kao snagu za pozitivne promjene čime koristi organizaciji kroz poboljšanje njezine reputacije, privlačenje kupaca i investitora, poboljšanje morala i zadržavanja zaposlenika te smanjenje troškova i rizika.

dr. sc. Igor Pureta
Strateško planiranje

Slična pitanja

1 odgovor 177 👀
4 odgovora 883 👀
2 odgovora 761 👀
1 odgovor 56 👀
2 odgovora 844 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...