Robert Mali u rubrici Web Poslovanje od
Zanima me kako se kod Vas i pod kojim ugovorenim uvijetima dogovara izrada web stranica? Dakle, izrađujete web ili aplikaciju i što bitno sve stavljate u ugovor za klijenta? Avans? Rokovi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Ivan Bilić od

Preporučio bih ti da paziš na sljedeće. Probati ću to ovdje to lijepo strukturirati:

  1. točan popis funkcija aplikacije
  2. detaljan popis funkcija aplikacije (na 10 stranica ako treba - 10? - ma stavite na 30! ovo je bitno jer će kasnije lako doći do onoga od klijenta "to smo podrazumijevali da će biti pod tim i tim")
  3. rokovi procesa izrade (staviti više koraka da možete i sami sebe checkirati)
  4. osim cijene, dinamiku otplate s preporučenim avansom za poslovanje u Hrvatskoj (i to što većim), dok bez avansa za poslovanje sa strancima
  5. odrediti cijenu po satu za dodatne zahtjeve (uvijek ih bude) i staviti klauzulu da dodatni zahtjevi utječu na rokove procesa izrade (tu uvijek možete dobiti na vremenu - ako vam treba više)
  6. dodati članke da je ovaj ugovor poslovna tajna, da su podaci između obje strane potpisnice ugovora povjerljivi

Eto, nadam se da sam pomogao.

+3 glasa
Filip Jurišić od
Ovo pitanje je dosta opširno i može se tumačiti na više načina. Mi, u pravilu, definiramo izradu web-a kao izradu aplikacije pošto uključujemo i CMS i najčešće neke dodatne funkcionalnosti. Zbog toga kao dio ugovora obavezno definiramo sve funkcionalnosti koje ćemo isporučiti korisniku da ne bi poslije bilo zabune i svađe oko toga što je ili što nije napravljeno. Također obavezno stavimo rokove isporuke i cjenik, te rokove plaćanja. Pod cjenik mislim na cijenu izrade same web stranice (aplikacije) i eventualno cijenu hostinga, domene i održavanja (ako je tako traženo). Uvijek stavimo i naš općeniti cjenik definiran kao kuna/čovjek dan za naknadne izmjene i dorade koje korisnik može tražiti tako da nemamo potrebu da radimo novi ugovor za te neke dodatne funkcionalnosti odnosno izmjene. Ovisno o klijentu ponekad potpisujemo i NDA ili u sam ugovor o izradi stavljamo klauzule o povjerljivosti podataka.

Mi smo registrirani kao tvrtka te se trudimo biti što bolje pokriveni po pitanju pravne odgovornosti i plaćanja, vjerujem da freelanceri možda rade malo jednostavnije ugovore, ali ovo je način na koji mi radimo.

Slična pitanja

2 odgovora 1.4k 👀
7 odgovora 2.5k 👀
1 odgovor 740 👀
1 odgovor 4.1k 👀
1 odgovor 350 👀
Robert Mali 05.09.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Robert Mali
1 odgovor 312 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...