Pod kojim ugovorenim uvijetima se dogovara izrada web stranica?

195 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano 09.06.2015. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,957 bodova)
Zanima me kako se kod Vas i pod kojim ugovorenim uvijetima dogovara izrada web stranica? Dakle, izrađujete web ili aplikaciju i što bitno sve stavljate u ugovor za klijenta? Avans? Rokovi?

Please log in or register to answer this question.

2 odgovor(a)

+2 glasova
Filip Jurišić odgovoreno 09.06.2015. od korisnika Filip Jurišić Superaktivan (1,228 bodova)
Ovo pitanje je dosta opširno i može se tumačiti na više načina. Mi, u pravilu, definiramo izradu web-a kao izradu aplikacije pošto uključujemo i CMS i najčešće neke dodatne funkcionalnosti. Zbog toga kao dio ugovora obavezno definiramo sve funkcionalnosti koje ćemo isporučiti korisniku da ne bi poslije bilo zabune i svađe oko toga što je ili što nije napravljeno. Također obavezno stavimo rokove isporuke i cjenik, te rokove plaćanja. Pod cjenik mislim na cijenu izrade same web stranice (aplikacije) i eventualno cijenu hostinga, domene i održavanja (ako je tako traženo). Uvijek stavimo i naš općeniti cjenik definiran kao kuna/čovjek dan za naknadne izmjene i dorade koje korisnik može tražiti tako da nemamo potrebu da radimo novi ugovor za te neke dodatne funkcionalnosti odnosno izmjene. Ovisno o klijentu ponekad potpisujemo i NDA ili u sam ugovor o izradi stavljamo klauzule o povjerljivosti podataka.

Mi smo registrirani kao tvrtka te se trudimo biti što bolje pokriveni po pitanju pravne odgovornosti i plaćanja, vjerujem da freelanceri možda rade malo jednostavnije ugovore, ali ovo je način na koji mi radimo.
+6 glasova
Ivanhoe M. odgovoreno 09.06.2015. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,008 bodova)

Preporučio bih ti da paziš na sljedeće. Probati ću to ovdje to lijepo strukturirati:

  1. točan popis funkcija aplikacije
  2. detaljan popis funkcija aplikacije (na 10 stranica ako treba - 10? - ma stavite na 30! ovo je bitno jer će kasnije lako doći do onoga od klijenta "to smo podrazumijevali da će biti pod tim i tim")
  3. rokovi procesa izrade (staviti više koraka da možete i sami sebe checkirati)
  4. osim cijene, dinamiku otplate s preporučenim avansom za poslovanje u Hrvatskoj (i to što većim), dok bez avansa za poslovanje sa strancima
  5. odrediti cijenu po satu za dodatne zahtjeve (uvijek ih bude) i staviti klauzulu da dodatni zahtjevi utječu na rokove procesa izrade (tu uvijek možete dobiti na vremenu - ako vam treba više)
  6. dodati članke da je ovaj ugovor poslovna tajna, da su podaci između obje strane potpisnice ugovora povjerljivi

Eto, nadam se da sam pomogao.

Slična pitanja

2 odgovora 650 pogleda
Marinko Zadro pitano 06.02.2014. u kategoriji Web Dizajn od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
7 odgovora 1,440 pogleda
1 odgovor 333 pogleda
1 odgovor 137 pogleda
2 odgovora 333 pogleda
1 odgovor 141 pogleda
Gospodin26 pitano 26.04.2014. u kategoriji Web Primjena od korisnika Gospodin26 Aktivan (908 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,674 odgovora

1,320 komentara

689 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...