Koliko traje izrada web stranica?

650 pogleda
Marinko Zadro pitano 06.02.2014. u kategoriji Web Dizajn od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
1. Vremenski okvir izrade često je nepoznanica kod izrade web stranica. Da li je OK da imate određeni rok završetka izrade web stranica?

2. Inače, znate li koliki je najčešći vremenski period izrade web stranice u danima?

2 odgovor(a)

+6 glasova
Oskar odgovoreno 07.02.2014. od korisnika Oskar Superaktivan (2,231 bodova)
selected 02.03.2014. od korisnika Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Ovako - sve to ovisi o više faktora, a tri su glavna:

  • -Kompleksnost web stranice
  • -Vještine (skill) web mastera (majstora)
  • -Njegovo opterećenje poslom i manjak vremena

Pitanje je kakva je to web stranica? Ako vam web majstor radi CMS (content managment system) onda izrada može trajati nekoliko mjeseci pa čak i do pola godine ukoliko će vam web majstor upogoniti i ostatak web stranice (napraviti početni sadržaj, izraditi platformu za tehničku podršku, postaviti sve opcije u backendu na svoje mjesto uz taj CMS). Neki okvirni rok za ovo bi trebao biti najviše 3 mjeseca iako nije čudno da netko i za to odvoji pola godine ako je projekt zaista velik. Ako nije, ako je npr. za neku tvrtku koja se bavi prodajom namješta, a set artikala je npr. maksimalno 200 s osnovnim elementima kao što su bar-navigacija, chat box, predstavnički "News" bar s ostatkom svih osnovnih elemenata koje vidimo na svim modernim stranicama - rekao bi da je tu maksimum 2 mjeseca. Sve ovisi o veličini projekta u ovom slučaju te njegovoj kompleksnosti.

Vještine su faktor koji ubrzava ili usporava proces izrade stranice pa je kao varijabla usko vezan i uz kompleksnost web stranice. Npr. većina web majstora da bi uzela novce će reći da zna napraviti nešto što u biti baš i ne zna, pa će eto dok rade za vas "učiti u hodu" . Ovo ne samo da usporava rad nego i ne garantira dobro izvršen posao. Netko s vještinama zna raditi prečace u programiranju te dizajniranju što neće naštetiti kvaliteti jedino ako ima potrebne vještine odnosno skill. Npr. netko tko zna nešto o web programiranju neće samo koristiti PHP/MySQL/HTML/XHTML već će si pomoći PHP frameworkovima, JavaScript/jQuery kombinacijama itd. Ne samo to već će i netko tko je veoma iskusan i ima bazu svojih radova uzimati kod koji u backendu radi savršeno te će ga implementirati u vaš web site. Ovo nije ništa loše - ako stvar radi brzo i efikasno to je samo dobra stvar za vas (osim toga backend se niti ne vidi, odnosno krajnji korisnik ga ne vidi). Ako je programer/dizajner vješt, on može smanjiti mjesece, a ne dane izrade projekta. Mjesece! Vidio na svoje oči, osjetio u svojim projektima.

Treća stavka je zanimljiva. Naime, vi možete naći odličnog programera koji će relativno brzo postaviti web stranicu no web majstori često i sami idu "preko glave što se posla tiče" pa neće sve stignuti, pogotovo ako je "freelancer", a ne tvrtka. Jer sa tvrtkom i tako možete dogovoriti rok izrade koji oni u principu MORAJU poštivati da bi sačuvali svoj repitet odnosno "obraz na tržištu". No sa jednim ili dva čovjeka koji rade posao "u divljini" (što uopće nije loše, ima odličnih web programera "u divljini" i totalno loših u "super tvrtkama") - moglo bi doći do zastoja jer su jednostavno pretrpani poslom. Provjerite koliko ljudi radi na projektu, pitajte ih koliko posla imaju i uvjerite se da oni to mogu. Tu dolazi u igru psihologija - ništa ne dogovarajte online, odnosno - samo poslovni susret. Odite na piće, pogledajte web programera/dizajnera u oči i pitajte ga nekoliko puta kako on to misli i kada riješiti te koliko je zauzet. Ali svakako postavite premisu na iskrenosti. Ovakvi problemi mogu doći i tijekom rada jer programeri i dok rade vaš projekt često dobivaju nove, a neki nose i više novaca za čime im "polete prsti". Ali netko poput mene tko je sada web programer će vam reći: vršite na nas pritisak. Vi nas plaćate i vi imate pravo znati kada će to sve biti gotovo. U principu vi ste tu gazda, ne morate biti previše oštri, dovoljno je biti kulturan, iskren i tražiti disciplinu kao što oni traže (programeri/dizajner) disciplinu od vas kada je u pitanju plaćanje.


Marinko Zadro commented 02.03.2014. od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
Sorry @Ivanhoe! Više mi je pomogao odgovor od @Oskara ali ni tvoj nije loš. Nažalost, ovdje mogu odabrati samo jedan točno odgovor koji je zadovoljio moje pitanje. Hvala @Oskare!
+3 glasova
Ivanhoe M. odgovoreno 08.02.2014. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,008 bodova)

Izrada web stranica s CMS sustavom srednje veličine traje od 15 do 20 dana.

Naravno može se i brže napraviti, no ako želite kvalitetno i detaljno rješenje bolje je uložiti u izradu koji dan više.

Slična pitanja

1 odgovor 137 pogleda
7 odgovora 1,440 pogleda
1 odgovor 333 pogleda
2 odgovora 333 pogleda
1 odgovor 1,011 pogleda
mia88 pitano 27.03.2016. u kategoriji Razno od korisnika mia88 Superaktivan (2,120 bodova)
1 odgovor 179 pogleda
Zoran pitano 02.10.2014. u kategoriji Web Dizajn od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
1 odgovor 659 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,674 odgovora

1,320 komentara

689 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...