Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Politika od
uređen od Znatko
Zašto su ameri bili protiv putinovog prijedloga 90-tih godina, da se rusija priključi u nato..?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Nino Marić od
odabran od Frenki (Ilija) Atajić
 
Najbolji odgovor

NATO je vojni savez. Amerika odnosno mislim na - SAD / USA - smatra da bi članstvo Rusije u NATO-u predstavljalo sigurnosnu prijetnju dijelovima ostatka svijeta. NATO misli da je Rusija velika zemlja s moćnom vojskom i zbog toga bi njezino članstvo u NATO-u bi moglo destabilizirati Europu. I onda pogoršati odnose između Rusije i Zapada. To predviđaju i to ne žele. Osim toga, SAD je zabrinut zbog poštovanja demokracije i ljudskih prava u Rusiji. Rusija je autoritarna država s ne baš obećavajućim pogledom na ljudska prava. SAD se brine da bi njezino članstvo u NATO-u moglo učvrstiti takav autoritativan režim. Uglavnom, vjerojatno misle da je ovako kako je sada - bolje.

Ipak, SAD i Rusija već godinama surađuju u dosta stvari. Od borbe protiv terorizma, preko svemirskih istraživanja, pa do zajedničke politike prema nekim trećim zemljama. SAD smatra da bi se ta suradnja mogla proširiti i na druga područja, ali ne i kroz NATO savez.

Vjerojatno je tu i pitanje nadmoći SAD-a nad Rusijom. NATO savez radi po principu - zajedno smo jači. Mislim da to i jesu. wink

Slična pitanja

5 odgovora 684 👀
2 odgovora 418 👀
2 odgovora 330 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...