5.6k pregleda
Filip Jurišić u rubrici Financije od Filip Jurišić
promjena rubrike od Znatko
Prilikom razgovora za jedan posao sa inozemnom tvrtkom rekli su da će plaćanje biti putem Payoneer accounta? Registrirao sam se za karticu i dobio debitnu Mastercard karticu. Kako funkcionira primanje, odnosno podizanje novca sa toga? Kako to pravdam u npr. poreznoj prijavi ako me netko pita?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Mario Daka od Mario Daka
uređen od Mario Daka

Payoneer je jedan od prilično poznatih "online novčanika" koja izdaje MasterCard karticu te uz koji dobivate račun u stranoj banci (dobivate svoj IBAN broj; trenutno u USA i u DE). Payonner radi već preko 10 godina, osnovali su ju ugledni bankari i do danas se smatra jednom od sigurnih naćina plaćanja.

Što točno radi Payoneer?

Payonner Vam olakšava primanje upata iz inozemstva u u USD i EUR tako što Vam automatski i online otvara bankovni račun u nekoj stranoj zemlji, šalje MasterCard karticu da podizanje novca, te ima posebne uvijete suradnje sa specijaliziranim servisima za zaradu (npr. oDesk).

Gdje se može koristiti Payoneer kartica tj. kako doći do novca sa Payonner kartice/računa?

S vašom Payoneer (MasterCard) debitnom karticom možete plaćati u svim trgovinama i objektima gdje primaju debitne kartice, a ako želite, možete novac i podići direktno s bankomata (samo pazite ovdje na ponekad dosta velike tečajne razlike). Također, možete plaćati na online shopovima po svijetu svukud i svugdje. Ukratko - Payonner koristite bilo gdje na Zemlji gdje žele primiti MaterCard karticu!

Bitno je samo da imate sredstva na računu jer ako ih i nemate, Payonner Vam naplaćuje "odbijanac" (od nekih budućih sredstava).

Kako dobiti Payoneer karticu?

Ako želite Payoneer karticu, možete ju dobiti BESPLATNO. Samo odite na Payoneer-ov web site i registrirajte se za primanje novaca u USD i EUR valutama. Karticu je lako naručiti i ona u kratkom roku stigne na Vašu kućnu adresu. www.payoneer.com

Kako mogu primati novac na Payoneer račun?

Novac na Payonner račun možete primati putem posebno ugovorenih servisa (npr. oDesk) koji rade sa Payoneer-om tako što registrirate na tim servisima svoju Payonner karticu. Drugi način je da dobijete od bilo koje USA ili EU firme uplatu na osobni bankovni IBAN račun koji Vam otvori Payonner za Vas. Plaćanja u USA idu putem ACH sustava, a u EU zoni putem SWIFT-a.

Kompatibilnost Payoneer-a sa drugim računima (PayPal, Skrill, ...)

Payoneer karticu ili bankovni račun možete povezati sa servisima kao što je Skrill i Paypal, te ostalima (npr. Google Wallet). To je autor ovih redaka napravio bez problema tokom 8. mjeseca 2015. godine. Npr. možete na eBayu plaćati putem PayPal-a koji novac povlaći sa Payoneer računa. Ili plačati putem Skrill-a koji novac povlaći sa Payoneer računa.

Da li Payoneer podliježe poreznom nadzoru?

Prihodi na Payonner bankovni račun podliježu poreznom nadzoru i ovisno o agilnosti porezne politike države primatelja sredstava mogu se kontrolirati ili ne. Plaćanje poreza u Hrvatskoj za prihode na Payonner u inozmestvu je obavezno, no koji točno porez i koji oblik ovisi o tome za koji ste ste model oporezivanja Vi odlučili ali i koji ste dogovorili sa onim tko Vas plaća. Neki od poznatih oblika oporezivanja prihoda na Payonner račun je autorski ugovor (između autora i strane tvrtke), paušalni obrt (između obrta i strane tvrtke), itd. Kako točno napraviti autorski ugovor ili paušalni obrt te obračunavati porez pitajte u nekom knjigovodstvu ili u poreznoj upravi. Takvi zakoni se znaju često mijenjati.

Robert Mali od Robert Mali
Evo isprobao sam i čekam karticu. Hvala na info.
Zoran Jurić 05.12.2015. pitanje u rubrici Financije od Zoran Jurić
13.08.2021. promjena rubrike od Znatko
Kako dobiti Payoneer karticu?
Putni.biz od Putni.biz
Hrvoje Novak 05.12.2015. pitanje u rubrici Financije od Hrvoje Novak
03.05.2021. promjena rubrike od Znatko
Gdje podizati novac sa Payonner prepaid kartice?

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Goran Dren 18.03.2016. pitanje u rubrici Financije od Goran Dren
1 odgovor
Nino Marić 12.10.2022. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Zoran Jurić 05.12.2015. pitanje u rubrici Financije od Zoran Jurić
2 odgovora
Ivan Gačić 28.08.2020. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...