Redakcija u rubrici Umjetnost i kultura od

Kakva je povijest Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Monika Kiris od
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Povijest koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (Zagreb) je iznimno važna jer se radi o glazbenoj i kulturnoj instituciji, koja je nazvana po istaknutom skladatelju Vatroslavu Lisinskom, autoru prve hrvatske nacionalne opere, "Ljubav i zloba".

Izgradnja same koncertne dvorane trajala je u razdoblju od 1960. do 1973. godine (13 godina) te se sastoji od Velike dvorane (1848 sjedala) i Male dvorane (309 sjedala).

Marijan Haberle, Minka Jurković i Tatiana Zdvořák-Erlih zaslužni su za projekt dvorane, a za konstrukciju je zaslužan Eugen Erlih. Za izvrsnu akustiku dvorane zaslužni su Albert Pregernik i Heinrich Keilholz.

Značaj Dvorane Lisinski je i u činjenici da se ondje nalazi najveće filmsko platno u zatvorenom prostoru u Hrvatskoj (dimenzija 19x8 m) i druge najveće orgulje u zemlji.

Svečano otvorenje dvorane, koje se održalo 29. i 30. prosinca 1973., bilo je iznimno posebno. Naime, obilježeno je s 24 koncertne priredbe koje su privukle više od 30.000 posjetitelja. U čast tom raskošnom otvorenju, svake se godine dan Dvorane obilježava 29. prosinca.

Dvorana Lisinski je i dom Zagrebačke filharmonije, a ugostila je impresivan broj ansambala i solista. 

Dvorana Lisinski ima više od 300 tisuća posjetitelja svake godine, zbog čega ostaje jednom od najposjećenijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

Dario Barić od
Povijest dvorane/zgrade je - vatrena i burna ;)
+6 glasa
Arnela Abadžija od
Izgradnja dvorane je počela 1961. godine zahvaljujući inicijativi autora i izvođača, predstavnika grada Zagreba, predstavnika skupštine grada. Ime je dobila po autoru prve hrvatske opere Vatroslavu Lisinskom koji je napisao operu Ljubav i zloba

Otvorena je 12 godina kasnije. Otvaranje je trajalo 2 dana, 29. I 30. prosinca 1973,a 4 dana prije toga je održana djecija priredba

Od tada se na Dan Dvorane održavaju razne priredbe, filmske projekcije, koncerti i izložbe.

Posjeduje malu salu od oko 300 mjesta i veliku od oko 1800 mjesta

Organizirani su vrhunski koncerti, kao što su Bečka filharmonija, Izraelska filharmonija, Londonska kraljevska filharmonija.

Ugostila je i neke svjetske zvijezde kao što je Tina Turner

Druga strana, a manje poznata strana ove dvorane je da je tu 1990. godine održava prvi opći sabor HDZ gdje je umirovljenik JNA Franjo Tuđman održao govor gdje kaže da NDH nije bila fašistička tvorevina već izraz i težnja naroda ka samostalnošću

2015 godine je Hrvatsko nacionalno etičko sudište okupilo u dvorani ljude kako bi održali presudu Titu za kojeg kažu da je i tokom Drugog svjetskog rata i vladavine učinio genocid i zločine nad hrvatskim narodom, dovodeći i žrtve tog režima kao svedoke

(Poznata je kao Lisinski)
–2 glasa
Ivona Jagatić od
Koncentra dvorana "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu je sagrađena 1973. godine i dobila je ime po znamenitom skladatelju prve hrvatske opere (Ljubav i zloba) iz 19. stoljeća, Vatroslavu Lisniskom. 1990. godine je dvorana služila i kao mjesto održavanja Eurosonga.

Dvorana Vatroslava Lisinskog je zaštićeno kulturno dobro.

Odluka o gradnji dvorane je donesena 1957. godine, a projekt je izradio arhitekt Marijan Haberle, a gradnja dvorane je počela 1961. godine i s prekidama je trajala sve do 1973. godine.

Svečano otvorenje Dvorane "Vatroslav Lisinski" se dogodilo 29. prosinca 1973. godine.

Vatroslav Lisinski je bio osnivač hrvatske orkestralne glazbe te je iz tog razloga dvorana posvećena upravo njemu.

Slična pitanja

1 odgovor 308 👀
1 odgovor 160 👀
1 odgovor 321 👀
1 odgovor 197 👀
1 odgovor 269 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...