1.5k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Razno od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
Kako postoje te popularne priče iz davnina o zagrebačkim tunelima ispod Gornjeg grada te kako se spuštaju do HNK i idu dalje prema Savi, te kako je baš ispod Gornjeg grada splet tunela kao labirint, zanima me da li je netko od ekipe nekada napravio neku mapu, skupio sva istraživanja, napisao knjigu ili slično? Karta tih tunela bi bila dobrodošla u odgovoru. Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
99 od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)

U pravu si! Svi ti tuneli postoje ali zbog sigurnosnih razloga o njima se malo priča i malo zna. Nema tu legendi, svi oni postoje. Dakle, centar Zagreba doslovno je - šupalj. Pogotovo Gornji grad! Ispod cesta, kuća i zgrada kojima prolaze tisuće ljudi svaki dan su zaključani tuneli. Neki od njih su se neko vrijeme za vrijeme Domovinskog rata koristili kao sklonište od bombardiranja. To je bilo zadnji put da su bili na duže vrijeme otvoreni za javnost. Također, jednom je jedan bio otvoren i za jedan party s DJ-evima. Ovi zagrebački tuneli se u podzemnom svijetu isprepliću i međusobno povezuju i nadovezuju. Jedan krak završava ispod Banskih dvora, sjedišta Vlade, pa bi otvaranje tunela za javnost predstavljalo rizik po sigurnost Vlade. Evo kako izgleda otprilike mapa gornjogradskih muzeja...

U pravu si. Jedan krak tunela ide prema HNK i dalje no nemam mapu za taj tunel. Neka me nadopuni neki znatkovac koji ima i taj dio mape.

Slična pitanja

1 odgovor 326 pregleda
1 odgovor 95 pregleda
1 odgovor 1.9k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...