240 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Odnosi i veze od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Iako mi neke kolegice kažu ovakve stvari:

  • "Ne mogu se ja smijati kupcima kad me tako malo plaćaju",
  • "Kod nas dolaze samo najzahtjevniji kupci",
  • "Kupci dolaze kod nas samo šetati, nema smisla njima prilaziti",
  • "Ma o kakvoj je to šef ljubaznosti pričao?! Dok nam ne da pravu plaću odbijam biti ljubazna".
  • ...

Ja mislim da tako nešto ne može funkcionirati i da takvi dučani propadaju koji imaju takve prodavače. Jer to znači da će netko biti dobar prema kupcima, pa i ljudima općenito - ako me za to dobro plate. Inače odbijam. Što mislite može li se ipak kroz ljubaznost poboljšati poslovanje? I to kod nas!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)

Svakako mislim da ljubaznost pridonosi prometu trgovine i ugodniji atmosferi koja će onda privući kupce da ostave svoj novac u toj trgovini.

U ophođenju s kupcima treba biti srdačan i susretljiv zato što se samo tako može ostaviti ugodan dojam koji potiče ekonomsku dobit. Prodavačima i trgovcima je u opisu posla svakodnevna komunikacija s ljudima, stoga trebaju unaprijed biti pripremljeni i na pozitivna i na manje pozitivna iskustva s kupcima. 

Iako je puno puta teško biti susretljiv i pristojan prema napornim kupcima ili onima koji bez namjere kupovine šeću trgovinom, ipak je bolje imati pozitivan stav i biti srdačan. Čak i ako kupac ne obavi kupnju, sam će se prodavač osjećati pozitivnije, korisnije i znat će da je napravio sve u svojoj moći da zaradi svoju plaću. Vjerujem da je bolje imati pozitivan mindset u glavi i pristupiti poslu na taj način. 

Gotovo uvijek vrijedi izreka da privlačimo kako i zračimo! 

+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.3k bodova)
Smatram da je situacija koja je vidljiva u dućanu slika društva u kojem se taj dućan pokušava održati. Mislim da odnos između prodavača određene robe i osobe koja ju kupuje - kupca mora biti utemeljen na zdravom odnosu kakvog nastojimo gajiti prema svim drugim osobama. Poslove treba smatrati ravnopravnima, a ne podcijenjivati neke poslove na osnovu plaće koju je vlast, društvo i tržište odredilo. U pitanju je ljudski odnos ponajprije, a onda kako bi i kupac i prodavač nakon odnosa morali biti zadovoljni, tj. moralo bi postojati obostrano zadovoljstvo.
+4 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.1k bodova)
poslovanje u ducanima, kaficima, restoranima ... bi se trebalo odvijat po principu zadovoljna musterija je dobra musterija  i gost je uvijek u pravu.

Problem nastaje sta se kod nas vlasnici zeljni dobre zarade odnose prema radnicima kao prema brojevima i najrade ih nebi uopce platiti, dok sa druge strane o njima ovisi i prodaja. Ako je prodavac se dobro odnosia prema meni, pomoga pri kupnji veca je sansa da cu i kupiti nesto, kad pogledas danas raznolikost ducana koji nude proizvode sa jako malim razlika u cijeni i kvaliteti mislim da je odnos prema kupcu taj koji zna rpevagnit u odluci gdje ici u kupovinu.

neznan je li to samo kod mene ali ako iman izbora isto mi je puno draze i otic do ducana di izade da se gazda dobro odnosi prema radnicimai oni prema kupcima nego di je obratno.
+4 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić [Superaktivan] (4.9k bodova)

Neljubazan način je na neki način najlakši način...

Gledajući iz osobnog iskustva, nakon neljubaznog prodavača/konobara ili drugog zaposlenika iz uslužne djelatnosti u takav se objekt nisam više vraćala, ako je nešto čak prevršilo svaku mjeru, ostavljala bih negativne recenzije vezane za taj poslovni objekt.

Svakako da je najteže raditi s ljudima, i da nakon nekoliko frustriranih gostiju, možda je teško očuvati i zadržati osmijeh i ljubaznost. Svakako bi sve bilo jednostavnije kad bi obje strane imale na umu da ljubazna i lijepa riječ i željezna vrata otvara. Ali u tom slučaju, možda jednostavno utišati ego i ništa ne shvaćati osobno (jer u 99% slučajeva, ni nije ništa osobno s niti jedne strane).

Bez obzira o kojoj je djelatnosti riječ, mora postojati poštovanje, kultura i humanost. To je temelj svega. Kupac kao kupac nije ni u najmanju ruku krivac, lošije plaće... On tu još i podržava poslovanje objekta svojim aktom, tak' da, eto..

+4 glasa
Marija Miha od Marija Miha [Superaktivan] (4.3k bodova)

Informiranost hrvatskih potrošača je na visokoj razini što uzrokuje veliki broj opravdanih ali i neopravdanih reklamacija i prigovora na proizvode ili usluge. Zaštita potrošačkih prava je regulirana na razini EU i svaka država članica mora se držati dogovorenih pravila. Kvalitetno odrađenim procesom reklamacija u svakoj kompaniji na pravom je putu do stvaranja dugoročnog i zadovoljnog kupca

S druge strane ukoliko reklamacije automatski odbacujete ili ignorirate dugoročno stvarate loš imidž za Vašu tvrtku ili proizvod što će rezultirati financijskim gubitcima i mogućim sudskim sporovima. 

Zapamtite da su nezadovoljni potrošači uvijek najglasniji! Kako biste svaku reklamaciju iskoristili u Vašu korist i stvorili dobru bazu zadovoljnih kupaca potrebno je znanje o zakonskoj regulativi ali i praksi u Hrvatskoj.

Slična pitanja

1 odgovor 43 pregleda
1 odgovor 214 pregleda
1 odgovor 258 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...