343 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Odnosi i veze od Ivana Mačić (7.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Iako mi neke kolegice kažu ovakve stvari:

  • "Ne mogu se ja smijati kupcima kad me tako malo plaćaju",
  • "Kod nas dolaze samo najzahtjevniji kupci",
  • "Kupci dolaze kod nas samo šetati, nema smisla njima prilaziti",
  • "Ma o kakvoj je to šef ljubaznosti pričao?! Dok nam ne da pravu plaću odbijam biti ljubazna".
  • ...

Ja mislim da tako nešto ne može funkcionirati i da takvi dučani propadaju koji imaju takve prodavače. Jer to znači da će netko biti dobar prema kupcima, pa i ljudima općenito - ako me za to dobro plate. Inače odbijam. Što mislite može li se ipak kroz ljubaznost poboljšati poslovanje? I to kod nas!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (69.6k bodova)

Svakako mislim da ljubaznost pridonosi prometu trgovine i ugodniji atmosferi koja će onda privući kupce da ostave svoj novac u toj trgovini.

U ophođenju s kupcima treba biti srdačan i susretljiv zato što se samo tako može ostaviti ugodan dojam koji potiče ekonomsku dobit. Prodavačima i trgovcima je u opisu posla svakodnevna komunikacija s ljudima, stoga trebaju unaprijed biti pripremljeni i na pozitivna i na manje pozitivna iskustva s kupcima. 

Iako je puno puta teško biti susretljiv i pristojan prema napornim kupcima ili onima koji bez namjere kupovine šeću trgovinom, ipak je bolje imati pozitivan stav i biti srdačan. Čak i ako kupac ne obavi kupnju, sam će se prodavač osjećati pozitivnije, korisnije i znat će da je napravio sve u svojoj moći da zaradi svoju plaću. Vjerujem da je bolje imati pozitivan mindset u glavi i pristupiti poslu na taj način. 

Gotovo uvijek vrijedi izreka da privlačimo kako i zračimo! 

+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (19.7k bodova)
Smatram da je situacija koja je vidljiva u dućanu slika društva u kojem se taj dućan pokušava održati. Mislim da odnos između prodavača određene robe i osobe koja ju kupuje - kupca mora biti utemeljen na zdravom odnosu kakvog nastojimo gajiti prema svim drugim osobama. Poslove treba smatrati ravnopravnima, a ne podcijenjivati neke poslove na osnovu plaće koju je vlast, društvo i tržište odredilo. U pitanju je ljudski odnos ponajprije, a onda kako bi i kupac i prodavač nakon odnosa morali biti zadovoljni, tj. moralo bi postojati obostrano zadovoljstvo.
+4 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić (14.3k bodova)
poslovanje u ducanima, kaficima, restoranima ... bi se trebalo odvijat po principu zadovoljna musterija je dobra musterija  i gost je uvijek u pravu.

Problem nastaje sta se kod nas vlasnici zeljni dobre zarade odnose prema radnicima kao prema brojevima i najrade ih nebi uopce platiti, dok sa druge strane o njima ovisi i prodaja. Ako je prodavac se dobro odnosia prema meni, pomoga pri kupnji veca je sansa da cu i kupiti nesto, kad pogledas danas raznolikost ducana koji nude proizvode sa jako malim razlika u cijeni i kvaliteti mislim da je odnos prema kupcu taj koji zna rpevagnit u odluci gdje ici u kupovinu.

neznan je li to samo kod mene ali ako iman izbora isto mi je puno draze i otic do ducana di izade da se gazda dobro odnosi prema radnicimai oni prema kupcima nego di je obratno.
+4 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (6.6k bodova)

Neljubazan način je na neki način najlakši način...

Gledajući iz osobnog iskustva, nakon neljubaznog prodavača/konobara ili drugog zaposlenika iz uslužne djelatnosti u takav se objekt nisam više vraćala, ako je nešto čak prevršilo svaku mjeru, ostavljala bih negativne recenzije vezane za taj poslovni objekt.

Svakako da je najteže raditi s ljudima, i da nakon nekoliko frustriranih gostiju, možda je teško očuvati i zadržati osmijeh i ljubaznost. Svakako bi sve bilo jednostavnije kad bi obje strane imale na umu da ljubazna i lijepa riječ i željezna vrata otvara. Ali u tom slučaju, možda jednostavno utišati ego i ništa ne shvaćati osobno (jer u 99% slučajeva, ni nije ništa osobno s niti jedne strane).

Bez obzira o kojoj je djelatnosti riječ, mora postojati poštovanje, kultura i humanost. To je temelj svega. Kupac kao kupac nije ni u najmanju ruku krivac, lošije plaće... On tu još i podržava poslovanje objekta svojim aktom, tak' da, eto..

+4 glasa
Marija Miha od Marija Miha (10.3k bodova)

Informiranost hrvatskih potrošača je na visokoj razini što uzrokuje veliki broj opravdanih ali i neopravdanih reklamacija i prigovora na proizvode ili usluge. Zaštita potrošačkih prava je regulirana na razini EU i svaka država članica mora se držati dogovorenih pravila. Kvalitetno odrađenim procesom reklamacija u svakoj kompaniji na pravom je putu do stvaranja dugoročnog i zadovoljnog kupca

S druge strane ukoliko reklamacije automatski odbacujete ili ignorirate dugoročno stvarate loš imidž za Vašu tvrtku ili proizvod što će rezultirati financijskim gubitcima i mogućim sudskim sporovima. 

Zapamtite da su nezadovoljni potrošači uvijek najglasniji! Kako biste svaku reklamaciju iskoristili u Vašu korist i stvorili dobru bazu zadovoljnih kupaca potrebno je znanje o zakonskoj regulativi ali i praksi u Hrvatskoj.

+2 glasa
Lucija Radić od Lucija Radić (6.1k bodova)
Sigurno da moze jer prvo kad udem u ducan primjetim nasmijanu djelatnicu . Osmjeh svuda vrata otvara , a ako je namrgođena i gleda me ljutito naravno da mi nece ni bit ugodno biti u tom ducanu di vidim da nisam dobrodosla i da jedva cekaju da odem . Takoder ak se vidi da su bezvoljne i da nemaju volje raditi to jako djeluje na kupce pogotovo kad dodes na blagajnu a ona to bezvoljno bez osmijeha sve . Jos jedna stvar koja mi zna smetat kad dodem u ducan je kad djelatnici neznaju pozdraviti vec stoje u kutu i međusobno razgovaraju .

Slična pitanja

1 odgovor
Nino Marić 25.05.2022. pitanje u rubrici Kupovina od Nino Marić (15.5k bodova)
1 odgovor
Goran Dren 05.12.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren (6.1k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 22.03.2016. pitanje u rubrici Mobitel od Ivan Gačić (8.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...