Marko Delivuk u rubrici Programiranje od Marko Delivuk

Ako nabavljamo poslovni analitički softver (BI) za našeg novog djelatnika, čemu će njemu pomoći ta neka OLAP baza podataka?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je relacijski model baze podataka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Dario Barić od Dario Barić

Marko, Vašem djelatniku OLAP baza podataka može omogućiti brzo i jednostavno sakupljanje podataka iz različitih izvora podataka. To je bitna fora svake OLAP baze podataka jer ona agregira podatke iz više drugih izvora odnosno baza podataka. To može biti Excel, a može biti i neka relacijska baza podataka.

Općenito je OLAP baza podataka koristan alat za poslovne analitičare, menadžere i druge zaposlenike koji trebaju brzo i jednostavno analizirati podatke. Kada Vaš zaposlenik ima pristup OLAP bazi podataka, ona mu može značajno poboljšati njegovu sposobnost donošenja informiranih odluka i poboljšanja poslovanja temeljenih na realnim podacima.

Kada OLAP agregira sve te podatke iz svih tih izvora, onda se lako napravi da vizualizira prikupljene podatke pomoću različitih grafikona (vidi sliku dolje!) ili tablica (kao izvještaje). I onda kada to vidi, onda dolazi najbolji dio - predviđanje budućnosti. Odnosno, to se zove pravljenje scenarijskih analiza. To će mu pomoći da razmotri različite scenarije kako bi se poslovanje Vaše tvrtke moglo razviti u budućnosti. Ovo je predobro za poslovanje! 

OLAP

I naravno, sve te podatke će moći izvesti u slike ili PDF i podijeliti s drugima ili koristiti u Vašim brošurama o poslovanju firme i slično.

Ako niste znali za što se sve još koristi OLAP, to je širok raspon poslovnih zadataka koji uključuje najčešće: analizu prodaje, analizu marketinga, analizu financija, analizu ljudskih resursa, te analizu opskrbnog lanca.

+5 glasa
Fatima Kapić od Fatima Kapić
OLAP baza podataka je baza podataka koja koristi mnogo vise informacija od obicne baze podataka. Iako koristi mnogo podataka , uspjeva analizirati svaki podatak detaljno i dati detaljan izvestaj o nekom upitu u vidu tabela, grafikona...

Kod te baze podataka, podaci su smjesteni u takozvane kutijice koje kreiraju administratori.  Oni sumiraju te kutijice, prilagodjavaju ih analiziraju i daju detaljan izvestaj.

Daju izvjestaj i opci i detaljni. Na primjer da li je prodaja bila do tadasnjeg poslovanja na zavidnom ili losem nivou i daje izvjestaj o najlosijem prodavanom proizvodu i najboljem prodavanom. Ili ako se govori o tvrtki koja ima lance trgovina, daje se izvjesce koja trgovina najbolje posluje a koja najgore

Slična pitanja

1 odgovor 1.9k 👀
1 odgovor 321 👀
1 odgovor 471 👀
1 odgovor 280 👀
1 odgovor 1.7k 👀
2 odgovora 639 👀
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Dario Volarić
1 odgovor 363 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...