Marinko Zadro u rubrici Internet od

Želim napraviti svoj web site tj. web sjedište sa web stranicama. Za to se koristi CMS (eng. Content Management System), pa je moje pitanje - koji CMS preporučate za odabrati za izradu web stranica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+11 glasa
Ana Mišin od
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Radila sam i u Wordpressu i u Joomli. WordPress je jednostavan za korištenje čak i početnicima te ima bolje korisničko sučelje, dok je Joomla, meni osobno, dosta kaotičan CMS, a korisničko sučelje bi moglo biti daleko bolje.

Što se tiče samog odabira CMS-a, ovisi treba li vam za blog, jednostavniju web stranicu (WordPress) ili zahtjevniju poslovnu web stranicu (Joomla). Za oba navedena CMS-a postoji dosta (besplatnih) predložaka, kao i raznih komponenti te proširenja funkcionalnosti.

Ugrađena optimizacija za tražilice (SEO) je najbolje napravljena u WordPressu, dok je za iste karakteristike u Joomli potrebna prilagodba programera. 

U svakom slučaju, ako niste programer ili web dizajner, za takve usluge je bolje angažirati profesionalce koji će vam kvalitetno odraditi posao. Sve to košta, ali dugoročno se isplati.

U nastavku možete pregledati nekoliko web stranica pa vidjeti kako izgledaju kad su prilagođene. Za neke stranice se nikad ne bi reklo da su na WordPressu jer su fino dorađene te ne izgledaju poput bloga. :)

WordPress:

http://gauss-development.com/

http://www.efos.unios.hr/

http://www.netokracija.com/

Joomla:

http://www.sib.hr/

+10 glasa
Kata Bilić od

Preporučila bih WordPress jer je prikladan i za početnike i za profesionalce. 

Ako imate manje iskustva moguće je kupiti Premium WordPress temu na linku https://themeforest.net/category/wordpress za cijenu već od 30$. Ovisno o vrsti stranice koju radite, izaberete temu za blog, web trgovinu, oglašavanje, restoran, hotel... Premium teme vam omogućavaju pomoću jednostavnih alata i predložaka napravite privlačnu stranicu, veliki je izbor elementa za jedinstveni dizajn, optimizirane su za brzo učitavanje.

WordPress nudi i veliki izbor kvalitetnih besplatnih tema https://wordpress.org/themes/ Izbor ponovo ovisi o vrsti stranice koju radite, a svakako moramo voditi računa da tema nudi responsive web dizajn prilagođava prikaz sadržaja na smartphonu, tabletu, laptopu. Ako izabrana tema nema sve elemente koje bi vi željeli imati na stranici, možete prema potrebi instalirati dodatke (plug in) da stranica bude privlačnija. Npr. postoje dodaci za galerije slika, višejezične stranice, integraciju društvenih mreža.

U svakom slučaju, pomoću WordPressa je moguće napraviti jedinstvenu i modernu web stranicu, samo je mašta autora stranice granica.

Mario Ronić od
ne znam da li uopće danas ima smisla pričati o drugima cms-ovima osim wp-a jer je on postao de facto i de jure standard među web profićima.‌
Web::Edukacija od
Potpisujemo! (bow)
+7 glasa
Zoran Jurić od

evo dva evergreen odgovora:

Mario Daka od
S obzirom kakva je Joomla, rekao bih SAMO WordPress ;)

I nadam se da nisam nikome stao na žulj. ;)
+5 glasa
Goran Dren od

Možda je Joomla konfuznija od WordPress-a, ali u usporedbi WordPress-a i nekog propriatery CMS-a (rekli bi - "odjeća sašivena po mjeri osobe"), WordPress je isto prilično konfuzan. Naravno, ta kompleksnost je vezana uz veliku moć podešavanja mnoštva parametara. Pogotovo je konfuzan kada se nakrca sa nekim modulima (npr. za SEO, za RSS, ...) koji su danas nekako osnovna stvar koja idu uz CMS.

Dakle, angažirajte tvrtku koja će Vam napraviti jednostavan CMS - "po mjeri"yes

Da ne reklamiram nekoga neću spominjati imena, ali ako baš trebate, kontkatirajte me na mom zidu

P.S. Nisam znao da je Joomla toliko konfuzna jer sam se iznenadio koliko je WordPress konfuzan. Sada kada ovo čujem za Joomlu. Mogu samo reći za kraj - uh! no

Mario Daka od
WordPress ne mora biti baš, kako pišete - konfuzan. Poanta je da pametno posložite instalaciju i module, pa neće biti konfuzan.

I da, "CMS po mjeri" uvijek najbolje, ali često i najskuplje rješenje.‌
0 glasa
divancan od

Ne znam zašto ste preskočili https://www.blogger.com

To radi Google i ja sam ga izabrao iz slijedećih razloga:

  • besplatan
  • ništa se ne instalira na računalo, radite od bilo kuda , sa bilo kojeg uređaja (to je meni bitno)
  • dizajn je izrazito prilagodljv ,možete ubaciti svoj kompletan css
  • odličan za početnike jer ima puno widgeta za dodati
  • može se urediti da se sav sadržaj prikazuje pod vašom domenom www.mojadomena.com
  • korištenje ostalih google-ovim alata (google+, picasa, docs, maps i td.)
  • odmah prilagodi stranice za mobitel
Mario Daka od
@divancan To ti je blogerski alat, a ne CMS. Slažem se da nije loš, ali on ti spada u kategoriju WordPress blogova (hostanih na njihovom serveru) ili npr. Blog.hr servisa.‌
divancan od
Meni WP i blogger rade istu stvar. Imaš zadan dizajn , a pucaš unutra sadržaj. To što se hosta kod njih je i prednost.‌
Ivan Bilić od
Pojednostavljeno gledano oni u konačnici za Vas i Vaše potrebe imaju isti značaj. Ali realno,  ako proširimo vidike i mogućnosti, Blogger.com je ograničeni web servis, dok jedan dobar programer može uz pomoć PHPa proširiti ili unaprijediti WordPress na svom serveru - do neslućenih granica i tako stvoriti web-servis sa jedinstvenom funkcionalnošću. I tu je velika razlika između Blogger.com-a (osim toga, takvih servisa ima jako jako puno = nije jedini) i instalacije CMSa na vlastiti hosting.‌

Slična pitanja

1 odgovor 3.4k 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
4 odgovora 2.3k 👀
1 odgovor 760 👀
6 odgovora 2.4k 👀
2 odgovora 1.8k 👀
2 odgovora 905 👀
26.01.2014. pitanje u rubrici Internet od riapostol
2 odgovora 841 👀
Goran Dren 25.12.2013. pitanje u rubrici Programiranje od Goran Dren
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...