Marina Drljo Perša u rubrici Odjeća i obuća od

GEN Z terminologija.

Dario Barić od
Ne vjerujem da mi kad smo bili tako mladi nismo bili tako normalni :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Fatima Kapić od

To su termini za modne stilove koji su postali poznati zahvaljujući tiktoku prvenstveno ali i drugim društvenim mrežama

  1. Gorpcore je modni stil čija je inspiracija priroda. U taj modni stil se svrstava planinarska odjeća i obuća zemljanih tonova (zelena, crna, braon...)
  2. Blockette je modni stil čija je inspiracija sport. U nju spadaju dresovi a najčešće majice koje su široke koje se mogu kombinovati sa suknjom i tako djevojkama daje opušten dječački izgled (kao nekad po kući kad se skroz opustimo)​​​​​​
  3. Bimbocore je stil koga odlikuju drečave boje (crvena odjeća, crvena kosa,roze drečava boja) dugački nokti, široka odjeća i opušten izgled gdje se daje sloboda raznog kombinovanja. I on promovira slobodan stil rušeći društvene norme i pravila oblačenja ali nije dječački i sportski stil.
+11 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Gorpcore je modni trend koji podrazumijeva nošenje odjeće i opreme za aktivnosti na otvorenom kao uličnu odjeću. Odnosi se na nošenje planinarskih jakni, ruksaka za planinarenje tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Sam naziv ovog stila dolazi od izraza "gorp", koji se odnosi na pakiranu hranu koju često nose planinari, i "core", što sugerira da je nešto temeljno ili bitno za subkulturu.

Blokette stil je kombinacija tipično ženstvenih i muževnih odjevnih predmeta. Primjerice, mini suknja se može kombinirati sa sportskom majicom nekog nogometnog kluba. Naziv dolazi od kombinacije riječi za ultra-ženstveni stil koji je inspiriran baletom - coquette, te od muževnog stila (bloke) koji karakterizira nošenje trenerki i sportskih majica.

Bimbocore je izraz koji je inspiriran stereotipom iz 2000-tih o izrazito privlačim, naivnim i neinteligentnim ženama. Za ovaj stil je karakteristično nošenje roze boje, puno šljokica, mini suknje, čipke i visoke pete. Što se šminke tiče, dominira šareno sjenilo, velike umjetne trepavice, sjajne roze ili crvene usne te puno eyelinera. Neki od filmova iz kojih ovaj stil vuče inspiraciju su Plavuša s Harvarda (2001), Opasne djevojke (2004) i Djevojke s Beverly Hillsa (1995).

+6 glasa
Marina Drljo Perša od
1.    Gorpcore: Trend koji crpi inspiraciju iz prirode, integrirajući praktičnost planinarske opreme u svakodnevne odjevne kombinacije. Prema podacima koje je prikupio i analizirao GLAMI vidljiv je povećani interes i popularnost u kategorijama tenisica, flisa, jakni, cargo hlača, „funny pack“ torbi i bucket kapa. Prema rezultatima istraživanja porast pretraživanja je vidljiv u kategorijama vjetrovki (+48%), planinarskih čizmama (+84%) ili torbica oko struka (+56%). Ovaj trend rezonira s općom populacijom, čemu svjedoči porast  pretraživanja ovih kategorija odjeće u svim zemljama obuhvaćenim analizom.
2.    Blokette: Odražava stil fokusiran na stiliziranje vintage sportske odjeće na razigrane i ženstvene načine. Bazira se na Blokecore stilu, koji crpi inspiraciju iz "lad" kulture, koristeći nogometne dresove, sportske jakne (porast pretraživanja za 16%) i adidas Samba tenisice (porast pretraživanja za 53%) za postizanje opuštenog, pomalo “dečkastog” izgleda. Blokette dodaje dašak ženstvenosti uparivanjem sportske odjeće s mašnama, suknjama i uskim kravatama. S obzirom na predstojeće Olimpijske igre 2024. u Parizu, ovaj trend bi mogao nastaviti daljnji razvoj.
3.    Bimbocore: Predstavlja hiper-ženstveni stil, utjelovljen u ružičastim velur trenirkama, krznenim kaputima, mikro suknjama, dugim noktima, visokim petama i sjajnim torbicama. Zamislite Britney Spears, Paris Hilton ili Reese Witherspoon u filmu 'Legally Blonde'. Ovaj trend danas naglašava pozitivan odnos prema ženskom tijelu, predstavljajući oslobađanje od stereotipa i društvenih prosudbi.
Znatko od
Komentar je pretvoren u odgovor. Prijava je maknuta.‌

Slična pitanja

1 odgovor 548 👀
1 odgovor 111 👀
1 odgovor 478 👀
1 odgovor 91 👀
1 odgovor 291 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...