Dario Barić u rubrici Odnosi i veze od

Kako biste definirali što je emocionalna inteligencija? #EI

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Fatima Kapić od

Emocionalna inteligencija je sposobnost kontroliranja vlastitih emocija i razumijevanje tuđih emocija. Emocionalna inteligencija predstavlja skup sposobnosti kao što su : samokontrola, samouvjerenosti, samopouzdanja, samo razumijevanja, samosvjesnosti,empatije, suosjećanja..

Postoje četiri glavna dijela emocionalne inteligencije. To su :

  • Percepcija ili suočavanje emocija
  • Razumno korišćenje emocija
  • Razumijevanje emocija
  • Upravljanje emocijama 
Nino Marić od
slažem se.....‌
Petra Marić od
Jedno je teorija, a drugo je praktična emotivna pamet.‌
+3 glasa
Darija Magdalenić od
odabran od Dario Barić
 
Najbolji odgovor

Emocionalna inteligencija je poput plesa s osjećajima. Ona predstavlja sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama. Nadalje, tu je još uključena i empatija i razumijevanje emocija drugih.

emocionalna inteligencija

Nije emocionalna inteligencija ono jednostavno "biti dobar" ili "imati osjećaj za ljude", već je to puno, puno širi skup vještina koje nam omogućuju da navigiramo kroz složeni svijet ljudskih emocija. Rekla bih - nauka za sebe! :)

Samosvijest

U središtu emocionalne inteligencije nalazi se samosvijest. To je sposobnost prepoznavanja vlastitih emocija, od blagih do složenijih, te razumijevanja njihovih uzroka i utjecaja na naše misli i ponašanje. Kao plesačica koji osjeća ritam koraka, emocionalno inteligentna osoba osjeća "njihanje svojih emocija" i zna kako ih usmjeriti u konstruktivnom smjeru. Mnogi najčešće padaju na testu emocionalne inteligencije oko ovog potonjeg jer ne znaju što konstruktivno napraviti sa spoznajom svojih emocija i emocija iz okoline. Nije dovoljno samo iz spoznati.

Samoregulacija

Sljedeći korak u plesu je samoregulacija. Kada prepoznamo svoje emocije, možemo ih naučiti upravljati. To ne znači da ih moramo potisnuti ili ignorirati, već da ih izrazimo na način koji ne nanosi štetu nama ili drugima.

Kao plesač koji se kreće s gracioznošću i kontrolom, emocionalno inteligentna osoba zna kada je primjereno izraziti radost, a kada je potrebno suzdržati ljutnju. Sve ovisno o situaciji, ovisno o okolini, ali i ovisno o onome što osjećamo toga trena u sebi.

Empatija

Srce emocionalne inteligencije je empatija. Sposobnost da se stavimo u tuđu kožu, da razumijemo i osjetimo emocije drugih. Kao plesni partneri koji se osjećaju kroz ples, emocionalno inteligentna osoba osjeća tuđu tugu, dijeli radost i prepoznaje frustracije. Empatija nam gradi mostove razumijevanja i suosjećanja, čineći ljudske odnose bogatijim i smislenijim. Tako se jedino može nešto i graditi, stvarati, te napredovati.

Komunikacija s emocijama društva

Emocionalna inteligencija nije samo ples s vlastitim emocijama, već i s emocijama društva. Sposobnost razumijevanja društvenih normi, načina komunikacije u društvu na jasan i sažet način te rješavanja sukoba na konstruktivan način su ključne vještine u emocionalno inteligentnom repertoaru. Kao plesač koji se kreće u skladu s muzikom i partnerima, emocionalno inteligentna osoba zna kada je potrebno povući se, kada surađivati i kada preuzeti vodstvo.

Za kraj...

Koje su prednosti emocionalne inteligencije?

Prednosti emocionalne inteligencije su brojne. Ona nam pomaže da postignemo uspjeh u školi i na poslu, gradimo jače i zdravije odnose, nosi se sa stresom i živimo sretniji i ispunjeniji život. U svijetu koji je često preplavljen emocijama, emocionalna inteligencija nam nudi kompas za navigaciju kroz izazove i pronalaženje harmonije u sebi i u našim odnosima s drugima.

Učenje i razvijanje emocionalne inteligencije je putovanje koje traje cijeli život. Čitanjem knjiga, sudjelovanjem u radionicama i svjesnom vježbanjem vještina samosvijesti, samoregulacije, empatije i društvene inteligencije, možemo postati plemeniti plesači u složenom plesu ljudskih emocija.

Slična pitanja

3 odgovora 319 👀
1 odgovor 188 👀
2 odgovora 534 👀
3 odgovora 734 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...