Redakcija u rubrici Hrana i piće od

Gdje je predstavljen istarski vinar Robi Damijanić i koje vino je on predstavio?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Istarski vinar Robi Damijanić predstavljen je u Zagrebu, u prostorijama Češkog doma, tijekom promotivne tribine "Vrijeme je ZA...". Damijanić dolazi iz istarskog sela blizu Žminja i diplomirani je enolog koji je završio stručni studij vinarstva u Poreču, na Veleučilištu Rijeka. Nakon završetka studija 2004. godine, Damijanić je proizveo svoje prvo profesionalno vino i od tada postojano pokazuje kako središnji dio Istre, unatoč tome što je pretežno stočarski, može proizvesti kvalitetna vina.

Na promotivnoj tribini Robi Damijanić predstavio je nekoliko vina, a posebno je istaknuo Malvaziju iz 2023. godine. Ovo vino karakterizira kristalno bistra boja, koja se kreće od slamnato žute do zlatne nijanse. Njegove blage voćkaste note i herbalni mirisi (slični grašku i šparogama) stvaraju ugodan aromatski doživljaj. Malvazija ima dovoljnu količinu tijela i izraženu mineralnost, a zbog relativno visokog udjela alkohola osjeća se i slast, što ublažava eventualnu gorkost na završetku. Ovo vino ima dobar potencijal starenja i često se preporučuje uz jela poput pašte sa šparogama, fritaje s povrćem ili bijele ribe.

Robi Damijanić je jedini profesionalni vinar u svom području, a njegova vinarija ima ukupno oko 9000 trsova, s većinom nasada posvećenih malvaziji i Cabernet sauvignonu. Kroz godine, on je povećavao svoje vinograde, koristeći vlastite nasade i zemljište u zakupu od susjeda. Planira nastaviti proširivati svoj vinograd i dodati nove sorte poput merlota i sauvignona blanc.

Ova promocija bila je izvrsna prilika da se okupljenima predstave vina koja dolaze iz unutrašnjosti Istre, gdje se često podcjenjuje potencijal za proizvodnju kvalitetnih vina. Iskustvo i strast Robija Damijanića prema vinogradarstvu i vinarstvu rezultirali su vinima koja osvajaju priznanja na raznim natjecanjima. Kroz svoj rad, on pokazuje kako je moguće proizvesti izvrsna vina čak i u područjima koja nisu tradicionalno poznata po vinogradarstvu, naglašavajući važnost mineralnosti i dosljednosti u svom pristupu proizvodnji vina.

Foto: Znatkova redakcija

Slična pitanja

1 odgovor 35 👀
1 odgovor 273 👀
1 odgovor 775 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...