Redakcija u rubrici Hrana i piće od

Kakva vina proizvodi Robi Damijanić?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Robi Damijanić, vinar iz unutrašnjosti Istre, poznat je po proizvodnji vina koja se odlikuju jedinstvenim okusima s naglašenom mineralnošću i slatkoćom. Njegovi vinogradi smješteni su na visini od 380 metara, što mu pruža hladnije klimatske uvjete u usporedbi s priobalnim dijelom Istre. Tlo u ovom području sastoji se od ocijeđene crvenice na kamenoj podlozi, što doprinosi posebnoj mineralnosti koja se očituje u njegovim vinima. 

Jedno od njegovih najpoznatijih vina je Malvazija 2023, kristalno bistro vino sa slamnato žutom bojom i blagim voćnim notama koje podsjećaju na šparogu i grašak. Ovo vino ima dovoljno tijela i prepoznatljivu mineralnost, s blagim završetkom koji ne prevladava gorkost. Takav profil čini ga idealnim izborom za pariranje s jelima kao što su bijela riba ili pašte sa šparogama.

Rose Cabernet Sauvignon 2023, s bojom koralja i mirisima svježeg crvenog voća poput jagoda, malina i trešanja, također je popularno vino koje nudi svježi i trajni završetak. Ovaj rosé je pitak i mineralan, što ga čini odličnim izborom za jela od lososa ili pašte s jastogom. 

Cabernet Sauvignon 2022, rubin crvene boje, ima fin miris s primjesama plavog bobičastog voća poput borovnica i dodatkom mente. Ova sorta je suha, ali slatka, s izraženim sortnim karakterom. Tanini su sazreli, što čini tijelo vina elegantnim i ugodnim, a njegov potencijal za sazrijevanje čini ga intrigantnim za budućnost. 

Svi ovi elementi čine vina Robija Damijanića jedinstvenima i privlačnima za ljubitelje vina. Vinar pokazuje kako pravilno poznavanje terroira i prednosti vlastitog područja može rezultirati kvalitetnim vinima koja se ističu na tržištu. 

S osvojenim zlatnim i srebrnim medaljama na prestižnim natjecanjima poput Vinistre i Decantera, Robi Damijanić se etablirao kao vrsni vinar, čija vina osvajaju publiku ne samo u Istri, već i šire.

Foto: Znatkova redakcija

Slična pitanja

1 odgovor 50 👀
2 odgovora 155 👀
1 odgovor 212 👀
Redakcija 14.11.2023. pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
1 odgovor 159 👀
Monika Kiris 22.03.2023. pitanje u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris
1 odgovor 281 👀
2 odgovora 785 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...