163 pregleda
Svetozar Marković u rubrici Posao od Svetozar Marković [Superaktivan] (2.1k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Ćaos Znatkovci!

Sam činjenica da se kod nas ovde u Srbiji teško dolazi do posla mnoge je nas naterala da zaposlenje potražimo u inostranstvu. Iako i dalje preovlađuju pozitivna iskustva, ta potraga sve češće završava neprijatnim situacijama. Ima li ko neki tutorial kako da se bezbedno zaposlim u inostranstvu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.6k bodova)

Danas kada je mnogima životno-financijska situacija teška i u Hrvatskoj i u susjednoj Srbiji, mnogi razmišljaju pronaći posao izvan domovine i putuju preko granica tzv. metodom "trbuhom za kruhom". S obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji, a sama premisa EU je slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala, Hrvatima je puno lakše pronaći posao unutar Europske unije.

Ono što će Vam biti bitno tamo gdje idete je poznavanje jezika. Uz poznavanje stranog jezika bolje ćete se zaposliti. Najvjerojatnije vam treba ili engleski jezik ili njemački. U Zagrebu i u Beogradu ima dosta škola stranih jezika gdje možete naučiti i druge jezike ako odlazite u neke treće zemlje.

Škola stranih jezika

Učeći jezike potrebno je osim razine znanja da savladate komunikacijske vještine kroz koje ćete vježbati analize i argumentacije u razgovoru. Kod pisanja na stranom jeziku, zatražite u odabranoj školi stranog jezika da Vam pomognu oko izrade adekvatnog životopisa (CV) te dodano i oko motivacijskog pisma koje ćete slati budućim potencijalnim poslodavcima izvan domovine.

Kod učenja stranog jezika potražite one škole koje organiziraju grupne razrede, sa vježbanjem konverzacijskih vještina, ali zatražite od njih i individualne tečajeve s izvornim govornicima bogatog iskustva. Također, pripremite se na razgovor za posao kroz simulaciju u školi. Također, ako škola nudi testiranja - iskoristite i to!

Naravno, dok učite jezika države u koju odlazite na novi posao, vježbajte i ponavljajte znanja iz svoje struke - ono što je ključnije od jezika i ono zbog čega ćete i dobiti prvi posao preko granice.

Slična pitanja

1 odgovor 148 pregleda
1 odgovor 246 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...