Kako odgovoriti na pitanje o plaći?

390 pogleda
Marinko Zadro pitano 18.09.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
Kada ste na razgovoru za posao i pitaju Vas koliku plaću očekujete znate da je to "trik pitanje". E sad, kako tu odgovoriti na to pitanje o plaći?

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

+3 glasova
Mario Daka odgovoreno 21.09.2016. od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)

Tijekom razgovora za posao neizbježno je da u nekom trenutku iskrsne pitanje o iznosu Vaše buduće plaće. Način na koji odgovorite na pitanje o Vašoj budućoj plaći će utjecati na to hoćete li uopće dobiti taj posao, ali i na samu visinu plaće ako posao dobijete. Ako Vas do sada u procesu budući poslodavac to i nije pitao, znajte da je to pitanje sasvim legitimno, samo je pitanje kada, u kojem trenutku tijekom procesa selekcije i na koji način ćete ga dobiti. To je tema o kojoj sa budućim poslodavcem svakako trebate razgovarati.

Kod pitanja o plaći ako zatražite više nego što je poslodavac spreman platiti, ili s druge strane ako se podcijenite, vjerojatno će vas intervjuer eliminirati. Zato je najbolja taktika u tom slučaju pokušati odgoditi svoj odgovor dok vam posao ne bude ponuđen. Recite da želite saznati nešto više o odgovornostima i zaduženjima tog radnog mjesta prije razgovora o plaći. Također, pokušajte saznati koliko radno mjesto za koje se natječete trenutno vrijedi na tržištu rada, a koliko vrijedi potencijalnom poslodavcu. Naime, tu mogu postojati značajne razlike – dotičnom poslodavcu to radno mjesto može vrijediti manje nego što za njega možete dobiti na tržištu, ali i obrnuto. Važno - raščistite i sami sa sobom koja je donja granica ispod koje ne želite ići ni pod koju cijenu.

Evo dobrih i loših primjera:

Pitanje: Koliku plaću očekujete?

Odgovor 1: Na prethodnom poslu zarađivala sam 3.000 kuna neto, plus mjesečne bonuse po ostvarenom prometu. To je minimum, a očekujem barem 20% više. (Ovo nije dobar odgovor.)

Odgovor 2: Zaista mi je potrebno još dodatnih informacija o samim zadacima na ovom radnom mjestu, prije no što mogu odgovoriti na ovo pitanje. Možemo li prvo proći kroz cjelovit opis radnog mjesta, uključivo radne zadatke koji mu pripadaju? Nakon toga, svakako mi recite koji su okviri plaća/platni razredi/sistematizacijom predviđeni iznosi za ovo radno mjesto? (Ovo je dobar odgovor.)

Odgovor 3: (protupitanje) Prije no što odgovorim na ovo pitanje, možete li mi, molim Vas, reći kolika je uobičajena plaća za nekog tko ima slično radno iskustvo/stručnu spremu/kompetencije/ kao ja? (Ovo je dobar odgovor.)

Evo još par savjeta iz mog iskustva...

Na pitanje o plaći nije mudro previše izbjegavati (predugo) odgovor – većina ispitivača će to protumačiti kao da ne znate što želite i da ste nesigurni u sebe, odnosno da vas mogu dobiti za bilo koje novce.

Pazite - nakon što kažete iznos, nemojte odmah dodati „ali pristat ću i na manje“. O ne, to nikako ne!!!

Razmišljajte i razgovarajte u bruto iznosima – poslodavci razmišljaju u brutu, a većina kandidata u netu – to može dovesti do zabluda na jednoj i drugoj strani, nerijetko se dogodi i da kandidat kaže iznos u netu, a poslodavac misli da je to bruto. Internet je pun jednostavnih aplikacija koje vam mogu pomoći u orijentaciji „neto-bruto“, a imate i pitanje/odgovor o tome na Znatku o izračunu visine plaće.

Za kraj - ne zamuckujte kad kažete iznos, bez obzira koliko visok on bio i ne opravdavajte se!

Slična pitanja

2 odgovora 247 pogleda
Zoran pitano 22.04.2015. u kategoriji Razno od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
1 odgovor 135 pogleda
2 odgovora 181 pogleda
1 odgovor 137 pogleda
5 odgovora 505 pogleda
Maja Kos pitano 14.04.2015. u kategoriji Poslovanje od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,112 bodova)
1 odgovor 3,262 pogleda
Marko Radić pitano 09.02.2016. u kategoriji Razno od korisnika Marko Radić Superaktivan (1,503 bodova)
1 odgovor 503 pogleda
1 odgovor 568 pogleda
1 odgovor 136 pogleda
1 odgovor 119 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,674 odgovora

1,320 komentara

689 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...