1.1k pregleda
Marinko Zadro u rubrici Posao od Marinko Zadro
promjena rubrike od Znatko
Kada ste na razgovoru za posao i pitaju Vas koliku plaću očekujete znate da je to "trik pitanje". E sad, kako tu odgovoriti na to pitanje o plaći?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Mario Daka od Mario Daka

Tijekom razgovora za posao neizbježno je da u nekom trenutku iskrsne pitanje o iznosu Vaše buduće plaće. Način na koji odgovorite na pitanje o Vašoj budućoj plaći će utjecati na to hoćete li uopće dobiti taj posao, ali i na samu visinu plaće ako posao dobijete. Ako Vas do sada u procesu budući poslodavac to i nije pitao, znajte da je to pitanje sasvim legitimno, samo je pitanje kada, u kojem trenutku tijekom procesa selekcije i na koji način ćete ga dobiti. To je tema o kojoj sa budućim poslodavcem svakako trebate razgovarati.

Kod pitanja o plaći ako zatražite više nego što je poslodavac spreman platiti, ili s druge strane ako se podcijenite, vjerojatno će vas intervjuer eliminirati. Zato je najbolja taktika u tom slučaju pokušati odgoditi svoj odgovor dok vam posao ne bude ponuđen. Recite da želite saznati nešto više o odgovornostima i zaduženjima tog radnog mjesta prije razgovora o plaći. Također, pokušajte saznati koliko radno mjesto za koje se natječete trenutno vrijedi na tržištu rada, a koliko vrijedi potencijalnom poslodavcu. Naime, tu mogu postojati značajne razlike – dotičnom poslodavcu to radno mjesto može vrijediti manje nego što za njega možete dobiti na tržištu, ali i obrnuto. Važno - raščistite i sami sa sobom koja je donja granica ispod koje ne želite ići ni pod koju cijenu.

Evo dobrih i loših primjera:

Pitanje: Koliku plaću očekujete?

Odgovor 1: Na prethodnom poslu zarađivala sam 3.000 kuna neto, plus mjesečne bonuse po ostvarenom prometu. To je minimum, a očekujem barem 20% više. (Ovo nije dobar odgovor.)

Odgovor 2: Zaista mi je potrebno još dodatnih informacija o samim zadacima na ovom radnom mjestu, prije no što mogu odgovoriti na ovo pitanje. Možemo li prvo proći kroz cjelovit opis radnog mjesta, uključivo radne zadatke koji mu pripadaju? Nakon toga, svakako mi recite koji su okviri plaća/platni razredi/sistematizacijom predviđeni iznosi za ovo radno mjesto? (Ovo je dobar odgovor.)

Odgovor 3: (protupitanje) Prije no što odgovorim na ovo pitanje, možete li mi, molim Vas, reći kolika je uobičajena plaća za nekog tko ima slično radno iskustvo/stručnu spremu/kompetencije/ kao ja? (Ovo je dobar odgovor.)

Evo još par savjeta iz mog iskustva...

Na pitanje o plaći nije mudro previše izbjegavati (predugo) odgovor – većina ispitivača će to protumačiti kao da ne znate što želite i da ste nesigurni u sebe, odnosno da vas mogu dobiti za bilo koje novce.

Pazite - nakon što kažete iznos, nemojte odmah dodati „ali pristat ću i na manje“. O ne, to nikako ne!!!

Razmišljajte i razgovarajte u bruto iznosima – poslodavci razmišljaju u brutu, a većina kandidata u netu – to može dovesti do zabluda na jednoj i drugoj strani, nerijetko se dogodi i da kandidat kaže iznos u netu, a poslodavac misli da je to bruto. Internet je pun jednostavnih aplikacija koje vam mogu pomoći u orijentaciji „neto-bruto“, a imate i pitanje/odgovor o tome na Znatku o izračunu visine plaće.

Za kraj - ne zamuckujte kad kažete iznos, bez obzira koliko visok on bio i ne opravdavajte se!

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Davor Tunjić 10.03.2016. pitanje u rubrici Posao od Davor Tunjić
2 odgovora
Znatkica 28.10.2020. pitanje u rubrici Posao od Znatkica
1 odgovor
2 odgovora
Marin Barić 26.11.2021. pitanje u rubrici Posao od Marin Barić
1 odgovor
Matej Tolić 30.06.2014. pitanje u rubrici Posao od Matej Tolić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...