Ana Pilato u rubrici Posao od Ana Pilato
Postoji li dan danas i dalje potražnja za radnicima za poslove i radna mjesta u Irskoj, s obzirom na neprekidni priljev Hrvata pa i ostalih stranaca u Irsku državu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Elena Svib od Elena Svib

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Hrvati posebice mladi su brzo krenuli pronaći bolji život izvan granica Hrvatske. Najčešći razlog primoranog odlaska je nezadovoljstvo te financijska nestabilnost. Prema Središnjem državnom uredu u Irskoj trenutni živi 20 000 Hrvata. Irska je nedugo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2014. godine postala najbrže rastuće gospodarstvo stoga ne čudi da su se mnogi odlučili svoju šansu potražiti na tom otoku. 

Dok je nekad bila obećana zemlja radnika, danas nakon što ju je pogodila kriza pandemije COVID-19 te kriza rata u Ukrajini izgubila je sjaj meda i mlijeka. Trenutačno sve zemlje Europske unije nose se poteškoćama u gospodarstvu poput inflacije i krize energenata, a te neuravnoteženosti nisu zaobišle ni Irsku. Prema podacima irskog Središnjeg ureda za statistiku stopa inflacije je najviša u posljednjih deset godina te su strahovito porasle troškovi prijevoza, stanovanja, električne energije. Međutim Irska drži šestu najnižu stopu inflacije u eurozoni. 

Hrvati u Irskoj govore da se itekako isplati otići da su cijene namirnica podjednake kao u Hrvatskoj, a plaće iznimno veće. Iako je najam stana daleko najskuplja životna stavka tamo, prema izračunu Državnog zavoda za statistiku kako se životni troškovi povećavaju, automatski rastu i plaće što nije standardno za Hrvatsku. Također, hrvatski radnici su tražena radna snaga u Irskoj, što pokazuje da različite irske tvrtke pokušavaju privući hrvatske radnike. Tako često organiziraju dane otvorenih vrata u različitim gradovima u Hrvatskoj. Svakako za početak života u Irskoj je prvotno potreban početni kapital te osigurati si početni posao. S pronalaskom posla ne bi trebalo biti previše problema. Potrebno je otvoriti račun u banci te osigurati si PPS broj (njihov OIB), a taj broj možete zatražiti tako što imate posao i potvrdu o adresi stanovanja. Isto tako svakako je život u dvoje puno lakši zbog podjela troškova režija i stanarine. Svakako život je sigurno lakši i bolji u Irskoj rad veće gospodarske razvijenosti Hrvatske, ali u nekim aspektima i skuplji.

Za više potrebnih informacija za preseljenje u Irsku posjetiti stranicu:

https://www.citizensinformation.ie/en/moving_country/moving_to_ireland/coming_to_live_in_ireland/

Slična pitanja

2 odgovora 895 👀
2 odgovora 216 👀
1 odgovor 723 👀
1 odgovor 1.3k 👀
Marinko Zadro 18.09.2016. pitanje u rubrici Posao od Marinko Zadro
1 odgovor 325 👀
1 odgovor 541 👀
Matej Tolić 30.06.2014. pitanje u rubrici Posao od Matej Tolić
1 odgovor 652 👀
2 odgovora 342 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...