233 pregleda
99 u rubrici Priroda od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kada nam je užasno, užasno vruće, životinje ipak nekako preživljavaju visoke ljetne temperature. Kako to one uspjevaju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić [Superaktivan] (3.2k bodova)

Životinje su se nizom evolucijskih procesa prilagodile vremenu u kojem se nalaze. Na pitanje kako im uspjeva preživljavanje visokih temperatura nekoliko je odgovora. Ono što smo sigurno primjetili je dahtanje. Dahćući se životinja znoji preko jezika tj. odaje temperaturu okololišu. U jeziku se nalaze većinom vene koje nose ˝ohlađenu krv˝ te je to još jedan od razloga zašto životinje dahću. Osim dahtanja, životinje imaju i znojne žlijezde koje se nalaze na njihovim šapama. Znoje se baš kao i mi. Obratite pozornost na svoje podove ljeti kada njima prohoda vaša mačka, primjetit ćete mokre otiske šapa, to je njen znoj. Primjećujemo da su životinje u toplijim krajevima manje tjelesne građe iz razloga što imaju sposobnost brže predati toplinu van, a i manje se površine zagrijava. Životinje u toplijim krajevima imaju manje masnog tkiva i pokrova u odnosu na one koje se nalaze u hlanjim krajevima. Prilagodile su se i svojim metabolizmom, životinje koje nisu sisavci su ektotermne što znači da imaju spor metabolizam te njihova tjelesna temperatura ovisi o okolišnoj.

+3 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić [Superaktivan] (5.0k bodova)

Što su temperatura i vlaga zraka veće to ljudi i životinje teže otpuštaju u okolinu proizvedenu toplinu (toplina proizvedena radom unutrašnjih organa, kretanjem, i tako dalje i tako bliže). Zbog toga može doći do toplotnog udara.


Životnje u divljini prilagođene su na temperaturne uvjete koji se mogu javiti na tom području, Stvoritelj ili evolucija, kako kome više odgovara, se pobrinulo za to (:

Domaće životinje i kućni ljubimci se teže adaptiraju na vrućinu, zbog čega se kod domaćih životinja može smanjiti proizvodnja (mlijeko, jaja, .....). Kao i kućni ljubimci, tako i stoka, za vrijeme visokih temperatura, uzima manju količinu hrane. Također visoke temperature utječu na reprodukciju životinja.

Poželjno je tijekom dana, životinju čuvati i pustiti ju da se odmara i miruje što više može, a hranjenje i aktivnosti obavljati rano ujutro ili navečer kad Sunce zađe.

Tako da našim kućnim ljubimcima i domaćim životinjama, što više možemo osigurati prostor koji će im temperaturno odgovarati (kao i što će i nama odgovarati). Ugradnjom rashladnih uređaja donekle možemo smanjiti utjecaj visoke temperature na nas i naše krznene bebe :D

Slična pitanja

3 odgovora 135 pregleda
Saša Radosavljević 01.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Saša Radosavljević [Superaktivan] (1.1k bodova)
4 odgovora 1.2k pregleda
99 20.04.2016. pitanje u rubrici Priroda od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
3 odgovora 113 pregleda
1 odgovor 350 pregleda
4 odgovora 249 pregleda
1 odgovor 3.3k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...