Robert Mali u rubrici Priroda od
promjena rubrike od Znatko
Kada nam je užasno, užasno vruće, životinje ipak nekako preživljavaju visoke ljetne temperature. Kako to one uspjevaju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Sara Adžić od

Životinje su se nizom evolucijskih procesa prilagodile vremenu u kojem se nalaze. Na pitanje kako im uspjeva preživljavanje visokih temperatura nekoliko je odgovora. Ono što smo sigurno primjetili je dahtanje. Dahćući se životinja znoji preko jezika tj. odaje temperaturu okololišu. U jeziku se nalaze većinom vene koje nose ˝ohlađenu krv˝ te je to još jedan od razloga zašto životinje dahću. Osim dahtanja, životinje imaju i znojne žlijezde koje se nalaze na njihovim šapama. Znoje se baš kao i mi. Obratite pozornost na svoje podove ljeti kada njima prohoda vaša mačka, primjetit ćete mokre otiske šapa, to je njen znoj. Primjećujemo da su životinje u toplijim krajevima manje tjelesne građe iz razloga što imaju sposobnost brže predati toplinu van, a i manje se površine zagrijava. Životinje u toplijim krajevima imaju manje masnog tkiva i pokrova u odnosu na one koje se nalaze u hlanjim krajevima. Prilagodile su se i svojim metabolizmom, životinje koje nisu sisavci su ektotermne što znači da imaju spor metabolizam te njihova tjelesna temperatura ovisi o okolišnoj.

+6 glasa
Arya Oberoj od

Što su temperatura i vlaga zraka veće to ljudi i životinje teže otpuštaju u okolinu proizvedenu toplinu (toplina proizvedena radom unutrašnjih organa, kretanjem, i tako dalje i tako bliže). Zbog toga može doći do toplotnog udara.


Životnje u divljini prilagođene su na temperaturne uvjete koji se mogu javiti na tom području, Stvoritelj ili evolucija, kako kome više odgovara, se pobrinulo za to (:

Domaće životinje i kućni ljubimci se teže adaptiraju na vrućinu, zbog čega se kod domaćih životinja može smanjiti proizvodnja (mlijeko, jaja, .....). Kao i kućni ljubimci, tako i stoka, za vrijeme visokih temperatura, uzima manju količinu hrane. Također visoke temperature utječu na reprodukciju životinja.

Poželjno je tijekom dana, životinju čuvati i pustiti ju da se odmara i miruje što više može, a hranjenje i aktivnosti obavljati rano ujutro ili navečer kad Sunce zađe.

Tako da našim kućnim ljubimcima i domaćim životinjama, što više možemo osigurati prostor koji će im temperaturno odgovarati (kao i što će i nama odgovarati). Ugradnjom rashladnih uređaja donekle možemo smanjiti utjecaj visoke temperature na nas i naše krznene bebe :D

+2 glasa
Sarah Rončević od

Životinje imaju različite prilagodbe koje im pomažu preživjeti visoke ljetne temperature. Evo nekoliko načina na koje životinje reguliraju tjelesnu temperaturu i prilagođavaju se vrućini:

1. Termoregulacija: Mnoge životinje imaju sposobnost reguliranja tjelesne temperature kroz procese poput znojenja, disanja, ili termogeneze (proces stvaranja topline). Neki sisavci, poput pasa, koriste disanje kao način hlađenja, dok se druge životinje, poput ptica, mogu hladiti putem termoregulacije perja.

2. Skloništa i hladovina: Životinje često traže skloništa i hladovinu kako bi se zaštitile od jakog sunca. To može uključivati pronalaženje mjesta s prirodnom hladovinom ili kopanje rupa ili jazbina koje pružaju zaštitu od sunca i visokih temperatura.

3. Noćna aktivnost: Neki organizmi, poput noćnih životinja, prilagođavaju svoje aktivnosti kako bi izbjegli najtoplije dijelove dana. Oni provode veći dio svojih aktivnosti noću, kada su temperature niže.

Ove prilagodbe omogućuju životinjama da prežive ekstremne vrućine prilagođavajući svoje ponašanje i fiziološke procese uvjetima okoline.

Slična pitanja

2 odgovora 224 👀
Redakcija 16.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Redakcija
3 odgovora 356 👀
Saša Radosavljević 01.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Saša Radosavljević
1 odgovor 238 👀
5 odgovora 2.3k 👀
Robert Mali 20.04.2016. pitanje u rubrici Priroda od Robert Mali
5 odgovora 322 👀
2 odgovora 335 👀
3 odgovora 438 👀
1 odgovor 449 👀
Borna Matić 26.06.2022. pitanje u rubrici Priroda od Borna Matić
1 odgovor 947 👀
Ivan Gačić 18.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
4 odgovora 509 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...