313 pregleda
Marina Baričanec u rubrici Web Marketing od Marina Baričanec
Dostizanje prvih pozicija na tražilici za popularne ključne riječi je dugotrajni i složeni proces digitalnog marketinga, ali je i dugoročno isplativ jer konstantno privlači nove posjetitelje i potencijalne klijente. Kako uspješno postati prvi na tražilicama? Koje tehnike i alate koristiti?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je SEO?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Robert Mali od Robert Mali
odabran od Marina Baričanec
 
Najbolji odgovor

To je pitanje koje se vrlo često može čuti, iako bi pravilnije postavljeno pitanje bilo ovako: Kako biti među prvim rezultatima na Googleu za određenu ključnu riječ?

Kod nas velik broj tvrtki, čak i renomirani brendovi imaju očajne web stranice. Stranice se izrađuju da impresioniraju posjetitelje, ali takve ne služe ničemu – niti ih Google stavlja visoko na rezultatima tražilice, niti ih korisnici često posjećuju; ili ih posjećuju i odmah odlaze jer su nepregledne i ne pružaju tražene informacije. Iako se danas situacija bitno promijenila, i dalje su danas mnoge takve stranice napravljene od strane institucija iz javnog sektora.

Pa što onda učinit i doći na prvu stranicu Google-a? Ovako... Postoje 2 načina. Jedan je brži i skuplji, a drugi je sporiji i jeftiniji.

  1. Google ima samo jedan cilj, a to je da svojim korisnicima koji pretražuju uvijek osigura najkvalitetniji i najrelevantniji sadržaj na osnovu pojmova koje korisnik ukuca u tražilicu. Ako tražim “namještaj u Zagrebu”, nije logično da mi tražilica pokaže stranicu o jedrenju. To znači da kvalitetna web stranica mora imati relevantan sadržaj koji će tekstom i slikama biti prilagođen ključnim pojmovima koje pretražuju oni koje upravo želite na Vašim stranicama. To se radi kroz SEO. No, brzina kojom dolazimo na prvu stranicu, te trud koji za to moramo uložiti u prvom redu ovisi od naše konkurencije. Biti prvi u lokalnoj nogometnoj ligi je mnogo lakše nego u Španjolskoj ili Engleskoj. 
  2. Iako je SEO optimizacija pod prvom točkom bitna i zbog ovog drugog načina, koji je brži i skuplji, no da bi Vaša Google Adwords kampanja bila uspješna, a klikovi što jeftiniji, morate imati kvalitetnu stranicu i to prema Google kriterijima. Google Adwords kampanja omogućuje da odmah (stvarno mislim odmah) nečiji oglas bude primijećen za sve relevantne ključne pojmove na prvoj stranici rezultata Google tražilice. Ovdje uvijek imate mogućnost da prema Vašim potrebama poslovanja kreirate sadržaj oglasa i odabirete željene ključne riječi ili fraze. 

Borba za prvu poziciju je doslovno moderni marketinški rat (i to bez primirja). Ali se isplati. Pogotovo što će web i kod nas biti sve više glavno mjesto za marketing, a onda i za online kupovinu. 

Ako procjenjujete u nekom trenutku da nemate šanse da vaša stranica bude prva na Googleu primjenom prve metode (SEO!), postoji izlaz. To je druga metoda - Google Adwords. Dakle, tu platite Googleu da web stranica bude među sponzoriranim linkovima iznad ili sa strane rezultata pretraživanja. Tako će web stranica biti uvijek vidljiva za izabrane ključne riječi.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
5 odgovora
11.12.2013. pitanje u rubrici Web Marketing od i_mark
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...