Marina Božan u rubrici Stanovanje od
promjena rubrike od Znatko
Kako smanjiti mjesečne troškove kao što su režije za struju, vodu, internet, ...? Živim kao podstanar.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+11 glasa
Arya Oberoj od

Prvi korak k uštedi je vođenje odnosno zapisivanje mjesečne novčane potrošnje (skupljanje računa iz trgovina itd.). Samim vođenjem tih ne fiksnih troškova možemo imati i do nekoliko stotina kuna uštede, kada osvijestimo gdje nam je možda ta neka rupa koja nam nepotrebno jede novac.

Što se tiče uštede na samim režijama, to je već malo teže u nekim slučajevima jer režije/stanarina predstavljaju fiksne troškove. Tako da bi možda najbolja varijanta bila, početi sa uštedama na način da nećemo nepotrebno imati istovremeno upaljeno više uređaja koji koriste električnu energiju, nećemo popaliti sva svjetla u stanu (ako su nam suvišna). 

Nećemo nepotrebno stavljati vodu odvrnutom da slobodno teče u slučajevima kad nam nije potrebna (npr. između šamponiranja kose, za vrijeme šamponiranja uopće, za vrijeme četkanja zuba, za vrijeme struganja posuđa spužvicom, itd.).

Za internet ne znam konkretno kako provesti uštedu, jer danas su to fiksni mjesečni računi. Vjerojatno, ovisno o Vašim potrebama, prilagoditi Ugovor za internet, to se lako možete konzultirati sa prodajnim savjetnikom tvrtke odgovorne za Vaš internetski pristup.

+10 glasa
Marija Miljević od
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

Evo ovo svima HEPI savjetuje da uštedimo oko struje... Korisni su savjeti !!!

 • Nemojte pregrijavati vaš stambeni ili poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20°C. Za svaki stupanj više utroši se 6% više energije.
 • Tijekom hladnijih mjeseci koristite toplinu sunca da ugrijete prostor. Podignite rolete i razmaknite zavjese u prostorijama koje su izložene suncu. Preko noći spustite rolete i stavite zavjese kako bi zadržali toplinu. Rolete mogu smanjiti gubitke topline i za 10%.
 • Ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove za grijanje od 7 do 15 %. Programirajte termostat tako da za vrijeme noći ili dok ste izvan kuće, temperaturu postavite na nižu vrijednost. Također, možete regulirati sustav grijanja tako da se gasi sat vremena prije nego izlazite iz kuće te da se pali pola sata prije nego se vraćate kući.
 • Ugradite uređaje za regulaciju topline - termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može regulirati potrošnja toplinske energije.
 • Smanjite grijanje dok vas nema. Uštedjeti možete na način da održavate grijanje konstantno na nižoj temperaturi, umjesto da ga neprestano palite i gasite. Bojler troši mnogo energije da bi se zagrijao do visoke temperature nakon što se ohladio, a zatim se energija uzalud potroši kada se bojler pregrije pa se ponovno mora hladiti.
 • U prosječnom kućanstvu oko 30% energije gubi se samo zbog pukotina i propuštanja zraka. Popravite mjesta ispod vrata i na prozorskim oknima koja propuštaju zrak. Prozore i vrata dodatno izolirajte gumom ili plastikom za izolaciju prozora. Izolacijom šupljeg zida također ćete značajno smanjiti račune za grijanje.
+8 glasa
Matija Kranjčić od
Ako živite kao podstanarka i nemate mogućnosti mijenjati instalacije (električne za plinske i slično) postoji dosta drugih - jednostavnijih načina na koje se da smanjiti mjesečna potrošnja i davanja za režije, internet i slično. Kod upotrebe perilica suđa i rublja bilo bi poželjno koristiti noćnu tarifu struje jer je jeftinija, što se tiče vode, poželjno je ne ostvljati otvorenu slavinu dok se direktno ne koristi za obavljanje radnje za koju ista služi. Potrošnja interneta se može smanjiti na način da ne gledate dugačke videe u visokoj kvaliteti na svojem internetu već otiđete u obližnji kafić, restoran ili slično i ondje se spojite na njihov Wi-Fi.
+7 glasa
Kuzma Topić od
Struju se da smanjit upotrebom LED zarulja umisto obicnih koje znacajno manje trose, paljenjem masine za sude i robu u nocnim terminima kada je jeftinija struja, Kuhanjem na plin umisto struje (jeftinije je).

Osima ako nemas enormne racune za vodu, tesko se moze znacajnije ustedit novcano, mozda se da kod wc-a ubacivanjem boce vode od 2 litre u vodokotlic smanjit njegov kapacitet, pametnijim trosenjem (gasenjem slavine kad se ne koristi) vode kod pranja ruku, tusiranja, pranja suda....

Za internet treba vidit koji su sve operateri dostupni tu te napravit usporedbu cijena, izbjegavat opcije gdje nan operateri nude televizije, jer nema sto se danas nemoze pogledat preko interneta, te ako ne koristi se kucni telefon ic samo na opciju interneta. Ako imas pristup mislim telefon + internet je kod BNET-a sada 90 kuna, inace optima daje tu opciju za 155 kuna.
+6 glasa
Ana Pilato od

Evo nekih dobrih savjeta za efikasno korištenje (struje) električne energije u svakom kućanstvu:

 1. Kada kupujete kućanske aparate, obavezno obratite pažnju na energetski razred. Preporučuje se kupnja uređaja koji spadaju u energetski razreda A, koji troše i do 35% manje električne energije od uređaja energetskog razreda D.
 2. Izbjegavajte rad električnih uređaja u stand-by načinu rada kad god je to moguće. Time ćete uštedjeti i do 6% električne energije u kućanstvu. Prilikom dužih izbivanja iz kuće isključite uređaje poput: televizora, računala, kuhala za vodu i slično.
 3. Kuhajte u ekspres loncu jer je potrošnja električne energije manja za 60% naspram ostalih lonaca.
 4. Sušilica rublja je još jedan kućanski aparat koji troši velike količine električne energije. Savjet je da rublje sušite prirodnim putem, a ako to nije moguće onda rublje prije umetanja u sušilicu treba iscijediti centrifugom u perilici rublja na što većem broju okretaja (npr. 1200, 1400 okretaja ili 1600 okretaja u minuti) kako bi rublje ušlo u sušilicu sa što manjim postotkom vlage.
 5. Uštedite energiju koristeći neki od pametnih kućnih uređaja (tzv. Smart Home). Uz uštedu energije, pametni kućni uređaj može se koristiti i za zaštitu, nadzor i upravljanje.
 6. Razmislite o ugradnji sunčane elektrane. Sunčana elektrana proizvodi električnu energiju koju možete iskoristiti za svoje potrebe, a višak možete pohraniti u skladištu energije ili ju jednostavno predati u elektroenergetsku mrežu.
+4 glasa
Laura Marjanović od
Smanjiti mjesečne troškove možete na više jednostavnih načina. Primjerice, ograničiti mjesečni budžet na odjeći tako da kupujemo novu odjeću samo jednom u sezoni. Prestati pušiti ako ste pušač, smanjiti količinu izlazaka i naručivanja hrane putem dostavnih službi i isto tako ograničiti potrošnju mjesečnog mobilnog interneta te što više koristiti wi-fi. Potrošnju vode i struje možete smanjiti tako da se koristite jeftinom noćnom tarifom.

Slična pitanja

1 odgovor 275 👀
1 odgovor 199 👀
1 odgovor 611 👀
8 odgovora 1.6k 👀
1 odgovor 258 👀
4 odgovora 413 👀
2 odgovora 574 👀
Ivan Gačić 05.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
1 odgovor 343 👀
1 odgovor 475 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...