704 pregleda
Christina Khouri u rubrici Stanovanje od Christina Khouri [Aktivan] (210 bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koje su prednosti kuće (wfh), a koje stana? Kako izabrati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+12 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir [Megaktivan] (15.8k bodova)

Kuća ili stan? To je vrlo često tema oko koje se jako muče mladi parovi koji se odluče na samostalan život u nekom svom, zasebnom, privatnom prostoru. Naravno, kao i kod svih takvih dilema, potrebno je dobro proučiti sve pozitivne i negativne stvari obje opcije te prema tome odabrati ono što vam najbolje paše i odgovara.

Neke prednosti kuće bile bi slijedeće: prostor, mir, tišina, samostalnost, vrt, dvorište... Dok, ipak stan nudi sve te stvari samo u značajno manjim količinama, ali samim time je i puno manje novčanih sredstava potrebno da bi se kupio i održavao stan nego kuća. No, rekao bih da je krajnji izbor na svakome osobno jer netko će više htjeti svoje osobno dvorište, vrt i slično, dok se nekome ne da zamarati oko košnje, održavanja okućnice i sličnih stvari, pa će radije odabrati stan. Za mene osobno kuća je broj 1, ali mogu shvatiti i razumjeti one koji ipak preferiraju stan.

+11 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.9k bodova)

Vrlo dobar primjer zasto je kuca znatno bolja nego stana je trenutno vrijeme u kojem se nalazimo, Covid 19 kriza. Za vrijeme lockdowna, smatram da su najvise ''problema'' imali oni koji su zivjeli po stanovima ili apartmanima. Oni koji imaju svoje kuce, uobiti imaju i okucnicu tj. dio zemlje oko kuce, te su bili u stanju raditi nesto u toj okucnici kao npr. stvaranje vrta ili oranje i kopanje.

Također, kad imate kuću, osjecat se u neku ruku mirniji jer ne morate brinuti da li ce vas neko cuti od susjeda ili slicno, tj. nemate na katu do nekoga kojeg ce te vi također cuti. Vazda sam iskreno cijenio sto zivim u kuci, te pogotovo ne u gradu (ali isto vrlo blizu grada). Zivim na Obodu, predgrađu mjesta Cavtata koji je udaljen od Dubrovnika 14-ak kilometara, te mi oko kuce imamo dosta zemlje koja nam u neku ruku dobro i dođe za ubijanje vremena, oslobađanje stresa, a i donosi nam u neku ruku profit, jer dobar dio toga sto jedemo, dolazi upravo iz nasega vrta. Mnoge prijatelje koje znam koji zive u stanova, nemaju zemlju gdje mogu ubijati svoje vrijeme kao i mi, i to je znatan minus kod stanova a velik plus za kucu.

Za dobre strane stana mozemo reci da su znatno jeftiniji nego da bi smo kupili neku kucu, te također stan je znatno lakse odrzavati nego kucu i oko nje, jer je on manji.

Ja bi bez ikakvog velikog razmisljanja izabrao kuću zbog svih navedenih razloga gore.

+10 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.8k bodova)

Ovisno o osobnim preferencijama i veličini obitelji, svaka osoba će morati izbrati između kuće i stana, ako je u mogućnosti. Također, jako puno ovise i osobni prihodi, pa se pojedinci češće odlučuju za život u stanu, s obzirom da kuća zahtijeva puno rada i održavanja.

Prednosti stana:

  • nije potrebno mnogo održavanja
  • brzo se čisti i posprema
  • nismo sami, znamo da je netko iznad ili ispod nas
  • jeftiniji su za kupiti, niske režije

Prednosti kuće:

  • mir
  • ne moramo paziti na buku
  • prostranost, svaka osoba ima svoj prostor
  • vlastito dvorište 
 
+9 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.9k bodova)
Iako je zanimljiv izbor, ja bih rekla da je bolje živjeti u kući jer ipak imate svoj mir i možete imati dvorište, lakše je imati psa itd. No, ima i stan svojih prednosti, a jedna od njih je lokacija. Lakše je naći stan na nekoj odličnoj lokaciji nego kuću (ili naći odličnu lokaciju za sagraditi kuću). Isto tako, jedna jako bitna prednost stana je to što je ipak financijski manje zahtjevniji. Ne samo da i košta manje, nego je i za održavanje financijski jednostavniji. Ne morate se brinuti o svim onim malim popravcima o kojima se trebate brinuti u kući.

Sve u svemu, rekla bih da je stan odličan za početak ili za one koji ne vole imati puno posla u životu ili za one kojima prostranost i dvorište i nisu nešto vrijedno muke. Kuća svakako ima hrpu prednost te je na osobi da izabere jesu li te prednosti vrjednije od mana koje kuća nosi sa sobom.
+8 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (9.0k bodova)
uređen od Sandra
Imam vikendicu (kuću) i stan.............................. dva različita stila života. Sve ovisi tko šta voli. Definitivno više volim stan jer u njemu puno čistim ali stignem a u kući ne mogu sve stići jer je prevelika odgovornost, pogotovo još ako radite i studirate. Što je nekretnina veća skuplje je i fizički napornije održavanje. Puno posla ima oko vrta, u stanu odnosno u zgradi sve se lako dogovorimo, platimo nekoga za  čišćenje i održavanje oko zgrade. Privatnost imam u stanu budući da u zgradi imam samo 2 -3 stanara.

 

Imate li kuću na Tuškancu ili bilo gdje drugdje... gdje su takodjer u ulici kuća do kuće malo se zaderete u kući itekako vas  susjedi čuju.. iz iskustva. Ne volim biti u prevelikom osim ako jednog dana neću imati veliku obitelj (više od 3 djece).
+7 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović [Ekstraktivan] (8.3k bodova)
Veći dio života sam provela u stanu, ali mogu potvrditi da je za mene osobno život u kući puno bolji iz više razloga. Prvi je da nemate probleme sa susjedima oko eventualnih troškova obnove fasade, stubišta ili brojila za struju i vodu. Također imate svoja četiri zida i ne morate se brinuti oko izolacije i buke. Psa je idealno držati u kući jer ako je stariji sve će mu teže biti penjati se po stepenicama. Imate više slobode oko obnove i uređivanja svojeg posjeda.

Slična pitanja

1 odgovor 176 pregleda
1 odgovor 243 pregleda
6 odgovora 443 pregleda
4 odgovora 762 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...