228 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
Što znači i gdje se koristi franšiza?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Matija K od Matija K [Proaktivan] (772 bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj brand i proizvode, a zauzvrat naplaćuje naknadu primatelju franšize koji plaćanjem stječe pravo korištenja branda i njihovih proizvoda. Drugim riječima, franšiza je davanje licence od strane jedne osobe drugoj osobi. Davatelj i primatelj franšize potpisuju franšizni ugovor kojim se definiraju međusobna prava i obveze. Davatelj franšize ima osnovnu obvezu da primatelju osigura prava i omogući legalnost poslovanja pod njegovim brendom. Primatelj franšize mora poštivati donesena pravila i plaćati franšiznu naknadu.

Najveći broj franšiza potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, koje su najrazvijenije franšizno tržište. Neki od najuspješnijih primjera franšize su McDonald's, KFC, Burger King, Subway. Može se primjetiti da su to sve gastronomske franšize, koje su općenito najbrojnije i najrasprostranjenije.

+5 glasa
Nicholas od Nicholas [Početnik] (46 bodova)

Radi se o nekoj vrsti poslovnog modela, a malo upućeniji će znati da franšize zapravo prodaju svoje licence zainteresiranim privatnim i pravnim osobama koji se onda obvezuju širiti brend u skladu sa standardima franšize.

Kao što smo već rekli, franšizu možemo promatrati kao vrstu poslovnog modela, ali neki će reći i da se tu jednostavno radi o vrsti suradnje između dvaju neovisnih subjekata. U svakom slučaju, franšiza spaja dvije strane – davatelja i primatelja.

Davatelj je, recimo to tako, krovna tvrtka, tj. tvrtka čiji se brend širi. Ona će imati već uhodan način poslovanja koji dokazano donosi dobit, a taj know-how će, uz sve ostale glavne karakteristike brenda, podijeliti s primateljem.

Na taj način davatelj franšize se može brzo proširiti novim tržištem bez da ulaže svoje resurse u otvaranje poslovnica ili zapošljava nove ljude, a istovremeno može biti siguran da će novo prodajno mjesto funkcionirati po unaprijed dogovorenim standardima.

Primatelj franšize preuzima na sebe odgovornost otvaranja nove poslovnice i zapošljavanje ljudi, ali zauzvrat ima veliku slobodu u korištenju već etabliranog brenda, a tu je i mogućnost da mu davatelj pruža svu moguću podršku po pitanju edukacije i poslovanja. Svakako treba reći da primatelj franšize davatelju plaća naknadu i tantijeme za korištenje brenda.

Više podataka pronađite na blogu :)

Lp

Slična pitanja

2 odgovora 1.2k pregleda
2 odgovora 522 pregleda
2 odgovora 512 pregleda
2 odgovora 12.4k pregleda
Zoran Jurić 18.03.2017. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
1 odgovor 102 pregleda
2 odgovora 237 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...