Zoran Jurić u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
Što znači i gdje se koristi franšiza?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Matija K od Matija K
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj brand i proizvode, a zauzvrat naplaćuje naknadu primatelju franšize koji plaćanjem stječe pravo korištenja branda i njihovih proizvoda. Drugim riječima, franšiza je davanje licence od strane jedne osobe drugoj osobi. Davatelj i primatelj franšize potpisuju franšizni ugovor kojim se definiraju međusobna prava i obveze. Davatelj franšize ima osnovnu obvezu da primatelju osigura prava i omogući legalnost poslovanja pod njegovim brendom. Primatelj franšize mora poštivati donesena pravila i plaćati franšiznu naknadu.

Najveći broj franšiza potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, koje su najrazvijenije franšizno tržište. Neki od najuspješnijih primjera franšize su McDonald's, KFC, Burger King, Subway. Može se primjetiti da su to sve gastronomske franšize, koje su općenito najbrojnije i najrasprostranjenije.

+12 glasa
Ljiljana Kukec od Ljiljana Kukec
uređen od Ljiljana Kukec

Franšizno poslovanje je oblik suradnje dva pravna subjekta oko uspjeha istog poslovanja.

Dvije su glavne uloge u tom odnosu:

  1. davatelj franšize i
  2. primatelj franšize.

Iz toga proizlaze i dva glavna aspekta franšiznog poslovanja:

  • a) franšizno poslovanje je za etablirane poduzetnike, kanal rasta i širenja poslovanja 
  • b) za početnike to je sigurniji i održiviji način započinjanja poduzetničkog pothvata s obzirom da je davatelj franšize mentor za cijelo vrijeme trajanja ugovora. 

Kako bi ta franšizna suradnja bila moguća potrebno je osigurati nekoliko faktora. Prvo budući davatelj franšize (iskusni poduzetnik s uspješnim poslovnim konceptom ) mora kreirati svoju franšizu uz pomoć specijaliziranog eksperta za franšiziranje. Nakon toga može je ponuditi investitorima ( poduzetnici ili oni koji to tek žele postati; primatelj franšize) koji investiraju svoj novac u razvoj tog poslovanja na nekom svojem teritoriju uz pomoć i mentorstvo davatelja franšize što im osigurava dijeljenje rizika s iskusnim poduzetnikom koji zna sve o toj vrsti poslovanja, a time se direktno utječe na održivost tog poslovanja. 

dr. sc. Ljiljana Kukec

+8 glasa
Nikola Kljajić od Nikola Kljajić

Radi se o nekoj vrsti poslovnog modela, a malo upućeniji će znati da franšize zapravo prodaju svoje licence zainteresiranim privatnim i pravnim osobama koji se onda obvezuju širiti brend u skladu sa standardima franšize.

Kao što smo već rekli, franšizu možemo promatrati kao vrstu poslovnog modela, ali neki će reći i da se tu jednostavno radi o vrsti suradnje između dvaju neovisnih subjekata. U svakom slučaju, franšiza spaja dvije strane – davatelja i primatelja.

Davatelj je, recimo to tako, krovna tvrtka, tj. tvrtka čiji se brend širi. Ona će imati već uhodan način poslovanja koji dokazano donosi dobit, a taj know-how će, uz sve ostale glavne karakteristike brenda, podijeliti s primateljem.

Na taj način davatelj franšize se može brzo proširiti novim tržištem bez da ulaže svoje resurse u otvaranje poslovnica ili zapošljava nove ljude, a istovremeno može biti siguran da će novo prodajno mjesto funkcionirati po unaprijed dogovorenim standardima.

Primatelj franšize preuzima na sebe odgovornost otvaranja nove poslovnice i zapošljavanje ljudi, ali zauzvrat ima veliku slobodu u korištenju već etabliranog brenda, a tu je i mogućnost da mu davatelj pruža svu moguću podršku po pitanju edukacije i poslovanja. Svakako treba reći da primatelj franšize davatelju plaća naknadu i tantijeme za korištenje brenda.

Više podataka pronađite na blogu :)

Lp

Slična pitanja

2 odgovora 1.8k 👀
2 odgovora 733 👀
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
2 odgovora 770 👀
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
2 odgovora 442 👀
2 odgovora 15.6k 👀
Zoran Jurić 18.03.2017. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
2 odgovora 498 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 253 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...