Ivan Gačić u rubrici Priroda od Ivan Gačić
promjena rubrike od Znatko
Kako jednostavnim rječnikom tj. "djeci" objasniti što je to gravitacija, kako ona utječe na okolinu i što znači za nas ljude?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+8 glasa
Arya Oberoj od Arya Oberoj

Pozdrav!

Kao što na svijetu svaka osoba ima ono nešto, neopisivo, što nas privlači njoj da budemo blizu nje, da se družimo s njom. Tako Zemlja u cijelom svemiru ima tu svoju privlačnost što drži sve predmete, sve ljude, sve biljke, sve životinje (i sve ostalo što postoji na Zemljinoj površini) koja omogućuje svemu da se može kretati po Zemljinoj površini. 

Bez gravitacije, ne bi imali svijet kakav danas poznajemo, svi bi ledili, svi predmeti bi lebdjeli kao što možemo vidjeti u filmovima o svemirskim letovima, kako je astronautima u njihovim letjelicama.

Tako bih ja to opisala djetetu :D. Vjerojatno bi se dijete na svaku moju rečenicu nadovezalo s pitanjem i na svako pitanje bih odgovorila ali sa što jednostavnijim primjerima, kao što sam ovdje Zemljinu silu težu poistovjetila s tim nečim što osoba koja nas privlači ima.

+7 glasa
Verica Pandžić od Verica Pandžić
Kad skočimo uvis brzo padnemo dolje, na zemlju. To je zato što nas Zemlja privlači silom koju zovemo sila teža a to je gravitacijska sila. Dakle, gravitacija je privlačna sila, nije odbojna i postoji između nas i Zemlje kao i između svih tijela.

Nitko ne zna zapravo zašto postoji gravitacija, tj. zašto se tijela privlače, nema objašnjenja, ali se zna kako ta sila djeluje. Osim što je privlačna, ta sila je veća što su mase tijela veće a značajno se smanjuje s povećanjem udaljenosti između tijela, što je opisano formulom koja se zove Newtonov opći zakon gravitacije.

Na Zemlji gravitacijsku silu osjećamo u vidu težine a ona je u svemiru izražena u kretanju planeta i svemirskih tijela.
+3 glasa
Sarah Rončević od Sarah Rončević
Gravitacija je kao nevidljiva sila koja nas drži čvrsto na zemlji. Zamisli da je to kao magična snaga koja čini da se stvari drže zajedno. Zbog gravitacije, stvari ne lete uokolo. Ona drži sve na mjestu. Također, zahvaljujući gravitaciji, možemo hodati i skakati, a da ne odletimo u svemir.

Gravitacija također ima utjecaj na cijeli svemir. Ona drži planete poput Zemlje na svojim mjestima i omogućuje suncu da sjaji. Bez gravitacije, sve bi letjelo posvuda, i to bi bilo vrlo čudno. Za nas ljude, gravitacija je posebno važna jer nam omogućuje normalan život na Zemlji i čini da se osjećamo čvrsto i sigurno na tlu.
0 glasa
fmtkvc od fmtkvc

Gravitacija je jedna od 4 osnovne sile u svemiru. Svemirom "vladaju" četiri osnovne sile, a to su: Gravitacijska, Slaba i Jaka sila te Elektromagnetizam. Svaka od ovih sila je tijekom vremena napravila sve ono što vidimo i doživljavamo oko sebe.

Gravitaciju ili gravitacijsku silu je najlakše objasniti na sljedeći način. Svako tijelo, čak i mi ljudi, koje ima masu ima i svoju gravitacijsku silu, tj. ima gravitaciju. Gravitacijska sila je i najslabija od navedene 4 sile. Jedna od Newtonovih formula glasi Fg = G (m1 ∙ m2) / r2, što znači da gravitacija ili gravitacijska sila je jača što je veća masa nekog tijela, a slabi kvadratom udaljenosti od tog tijela. Kao najčešći primjer uzima se Zemlja. Zemljina masa je otprilike 6x1024 kg, možemo pretpostaviti da je Zemljina gravitacija jaka, te utječe na naše živote te na pojave oko nas. Zemljina gravitacija je zaslužna što Mjesec kruži oko Zemlje, a Mjesečeva gravitacija je zaslužna za plimu i oseku. Zbog Zemljine gravitacije imamo satelite u orbiti zbog kojih imamo internet kod kuće, te zbog gravitacije čak možemo biti i sretni što niti jedan čovjek nije bez rakete otišao u Svemir :) .

 

https://www.livescience.com/37115-what-is-gravity.html

 

Tomislav Gatara od Tomislav Gatara
Ufff, ovo mi se čini dosta komplicirano objašnjenje. :(

Slična pitanja

1 odgovor 388 👀
2 odgovora 835 👀
1 odgovor 586 👀
1 odgovor 284 👀
1 odgovor 214 👀
1 odgovor 1.7k 👀
Ivan Gačić 27.03.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
1 odgovor 776 👀
Ivan Gačić 30.09.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
3 odgovora 354 👀
Margareta Jurisi 31.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...