262 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.6k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako jednostavnim rječnikom tj. "djeci" objasniti što je to gravitacija, kako ona utječe na okolinu i što znači za nas ljude?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (6.6k bodova)

Pozdrav!

Kao što na svijetu svaka osoba ima ono nešto, neopisivo, što nas privlači njoj da budemo blizu nje, da se družimo s njom. Tako Zemlja u cijelom svemiru ima tu svoju privlačnost što drži sve predmete, sve ljude, sve biljke, sve životinje (i sve ostalo što postoji na Zemljinoj površini) koja omogućuje svemu da se može kretati po Zemljinoj površini. 

Bez gravitacije, ne bi imali svijet kakav danas poznajemo, svi bi ledili, svi predmeti bi lebdjeli kao što možemo vidjeti u filmovima o svemirskim letovima, kako je astronautima u njihovim letjelicama.

Tako bih ja to opisala djetetu :D. Vjerojatno bi se dijete na svaku moju rečenicu nadovezalo s pitanjem i na svako pitanje bih odgovorila ali sa što jednostavnijim primjerima, kao što sam ovdje Zemljinu silu težu poistovjetila s tim nečim što osoba koja nas privlači ima.

+4 glasa
Verica Pandžić od Verica Pandžić (108 bodova)
Kad skočimo uvis brzo padnemo dolje, na zemlju. To je zato što nas Zemlja privlači silom koju zovemo sila teža a to je gravitacijska sila. Dakle, gravitacija je privlačna sila, nije odbojna i postoji između nas i Zemlje kao i između svih tijela.

Nitko ne zna zapravo zašto postoji gravitacija, tj. zašto se tijela privlače, nema objašnjenja, ali se zna kako ta sila djeluje. Osim što je privlačna, ta sila je veća što su mase tijela veće a značajno se smanjuje s povećanjem udaljenosti između tijela, što je opisano formulom koja se zove Newtonov opći zakon gravitacije.

Na Zemlji gravitacijsku silu osjećamo u vidu težine a ona je u svemiru izražena u kretanju planeta i svemirskih tijela.
–3 glasa
fmtkvc od fmtkvc (84 bodova)

Gravitacija je jedna od 4 osnovne sile u svemiru. Svemirom "vladaju" četiri osnovne sile, a to su: Gravitacijska, Slaba i Jaka sila te Elektromagnetizam. Svaka od ovih sila je tijekom vremena napravila sve ono što vidimo i doživljavamo oko sebe.

Gravitaciju ili gravitacijsku silu je najlakše objasniti na sljedeći način. Svako tijelo, čak i mi ljudi, koje ima masu ima i svoju gravitacijsku silu, tj. ima gravitaciju. Gravitacijska sila je i najslabija od navedene 4 sile. Jedna od Newtonovih formula glasi Fg = G (m1 ∙ m2) / r2, što znači da gravitacija ili gravitacijska sila je jača što je veća masa nekog tijela, a slabi kvadratom udaljenosti od tog tijela. Kao najčešći primjer uzima se Zemlja. Zemljina masa je otprilike 6x1024 kg, možemo pretpostaviti da je Zemljina gravitacija jaka, te utječe na naše živote te na pojave oko nas. Zemljina gravitacija je zaslužna što Mjesec kruži oko Zemlje, a Mjesečeva gravitacija je zaslužna za plimu i oseku. Zbog Zemljine gravitacije imamo satelite u orbiti zbog kojih imamo internet kod kuće, te zbog gravitacije čak možemo biti i sretni što niti jedan čovjek nije bez rakete otišao u Svemir :) .

 

https://www.livescience.com/37115-what-is-gravity.html

 

Tomislav Gatara od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
Ufff, ovo mi se čini dosta komplicirano objašnjenje. :(

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 18.10.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.6k bodova)
2 odgovora
1 odgovor
Tomislav Gatara 05.12.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 28.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 19.08.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...