Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od

Concor tablete su poznata terapija za liječenje povišenog krvnog tlaka - zanima me, koji je mehanizam djelovanja lijeka Concor i može li njihovo djelovanje biti opasno kod nekih pacjenata? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Ivan Pametnjaković od

Djelatna tvar u Concor tabletama je bisoprolol, koji spada u skupinu beta blokatora tj. antagoniste beta-adrenergičnih receptora. Beta adrenergični receptori se nalaze u srcu, bubregu, skeletnim mišićima, glatkim mišićima bronha, maternice i krvnih žila te u jetri, a Concor selektivno djeluje samo na receptore u srcu i bubregu. Najvažnije je djelovanje na srce tako da se antagonisti beta receptora, kao što je Concor, mogu koristiti za liječenje hipertenzije, angine, kroničnog zatajenja srca te nakon infarkta miokarda. Smanjuju hipertenziju na način da smanjuju periferni otpor krvnih žila što dovodi do smanjenja krvnog tlaka.

Kao i svaki lijek, Concor isto može imati nuspojave. Nuspojave beta blokatora su: bradikardija, hladne ruke i stopala, impotencija, slikoviti snovi, depresija, pogoršanje postojeće astme i hipoglikemija kod dijabetičara.

+5 glasa
Paolina Rajić od

Concor (djelatna tvar bisoprolol) koristi se za liječenje hipertenzije i koronarne bolesti srca (angina pektoris).

Djeluje na način da blokira beta-1 adrenergične receptore u srcu i na taj način reducira srčani ritam i udarni volumen, a posljedično i  srčani izbačaj i potrošnju kisika. 

Ne smiju ga primjenjivati bolesnici s akutnim srčanim zatajenjem, kardiogenim šokom, AV blokom 2. ili 3. stupnja, sindromom bolesnog sinusa, sinus-atrijskim blokom, simptomatskom bradikardijom ili hipotenzijom, teškom bronhalnom astmom, neliječenim feokromocitomom, metaboličkom acidozom, preosjetljivosti na bisoprolol ili neku od pomoćnih tvari.

Ne preporučuje se kombinirati ga s kalcijskim antagonistima i antihipertenzivima centralnog djelovanja, te uz poseban oprez koristiti s kalcijskim antagonistima dihidropiridinskog tipa, antiaritmicima razreda I i III, parasimpatomimeticima, topičkim beta-blokatorima, inzulinom i oralnim antidijabeticima, anesteticima, glikozidima digitalisa, NSAIDs, beta-simpatomimeticima.

 

Slična pitanja

2 odgovora 226 👀
Ivana Basar 04.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
1 odgovor 243 👀
2 odgovora 811 👀
Ivan Gačić 20.11.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić
1 odgovor 1.1k 👀
1 odgovor 302 👀
3 odgovora 350 👀
1 odgovor 388 👀
4 odgovora 398 👀
1 odgovor 324 👀
2 odgovora 351 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...