Kako djeluje lijek Concor?

30 pogleda
Ivana Basar pitano 04.09. u kategoriji Zdravlje i medicina od korisnika Ivana Basar Superaktivan (2,371 bodova)

Concor tablete su poznata terapija za liječenje povišenog krvnog tlaka - zanima me, koji je mehanizam djelovanja lijeka Concor i može li njihovo djelovanje biti opasno kod nekih pacjenata? 

Please log in or register to answer this question.

2 odgovor(a)

+2 glasova
dr.mr.sc.og. odgovoreno 14.09. od korisnika dr.mr.sc.og. Aktivan (313 bodova)

Djelatna tvar u Concor tabletama je bisoprolol, koji spada u skupinu beta blokatora tj. antagoniste beta-adrenergičnih receptora. Beta adrenergični receptori se nalaze u srcu, bubregu, skeletnim mišićima, glatkim mišićima bronha, maternice i krvnih žila te u jetri, a Concor selektivno djeluje samo na receptore u srcu i bubregu. Najvažnije je djelovanje na srce tako da se antagonisti beta receptora, kao što je Concor, mogu koristiti za liječenje hipertenzije, angine, kroničnog zatajenja srca te nakon infarkta miokarda. Smanjuju hipertenziju na način da smanjuju periferni otpor krvnih žila što dovodi do smanjenja krvnog tlaka.

Kao i svaki lijek, Concor isto može imati nuspojave. Nuspojave beta blokatora su: bradikardija, hladne ruke i stopala, impotencija, slikoviti snovi, depresija, pogoršanje postojeće astme i hipoglikemija kod dijabetičara.

+1 glas
Paulina Rajić odgovoreno 16.09. od korisnika Paulina Rajić Aktivan (855 bodova)

Concor (djelatna tvar bisoprolol) koristi se za liječenje hipertenzije i koronarne bolesti srca (angina pektoris).

Djeluje na način da blokira beta-1 adrenergične receptore u srcu i na taj način reducira srčani ritam i udarni volumen, a posljedično i  srčani izbačaj i potrošnju kisika. 

Ne smiju ga primjenjivati bolesnici s akutnim srčanim zatajenjem, kardiogenim šokom, AV blokom 2. ili 3. stupnja, sindromom bolesnog sinusa, sinus-atrijskim blokom, simptomatskom bradikardijom ili hipotenzijom, teškom bronhalnom astmom, neliječenim feokromocitomom, metaboličkom acidozom, preosjetljivosti na bisoprolol ili neku od pomoćnih tvari.

Ne preporučuje se kombinirati ga s kalcijskim antagonistima i antihipertenzivima centralnog djelovanja, te uz poseban oprez koristiti s kalcijskim antagonistima dihidropiridinskog tipa, antiaritmicima razreda I i III, parasimpatomimeticima, topičkim beta-blokatorima, inzulinom i oralnim antidijabeticima, anesteticima, glikozidima digitalisa, NSAIDs, beta-simpatomimeticima.

 

Slična pitanja

1 odgovor 26 pogleda
1 odgovor 18 pogleda
1 odgovor 38 pogleda
1 odgovor 8 pogleda
1 odgovor 174 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

3,231 pitanja

4,208 odgovora

1,431 komentara

796 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...