158 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
Imamo li stvarno svi u Hrvatskoj pravo podjednake zdravstvene usluge? Kako se kvaliteta i mogućnost zdravstvene usluge razlikujeju od mjesta stanovanja i socijalnog statusa? Zašto neki moraju plaćati za određene zdravstvene usluge?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Domagoj F. od Domagoj F. [Superaktivan] (1.7k bodova)
odabran od Ivana B.
 
Najbolji odgovor
Geografska pozicija i mjesto stanovanja uvelike igraju ulogu u kvaliteti zdravstvene usluge.

Netko tko živi u Zagrebu imat će brži i bolji pristup svim zdravstvenim uslugama, bilo to specijalistički pregled ili hitna pomoć od nekoga tko živi u manjem gradu. Pristup Kliničkim bolničkim centrima te njihova pozicija, dostupnost i kvaliteta igraju veliku ulogu u kvaliteti javnog zdravstva. Lokacije i veličine domova zdravlja također su nešto što je moguće uvrstiti u jednadžbu. Rješenje ovih problema bila bi decentralizacija zdravstva i izgradnja novih zdravstvenih ustanova.

Osim lokacije, jedan od problema hrvatskog zdravstva je podmićivanje i koruptivne aktivnosti. Nekoliko javnih skandala u nedavno vrijeme (kao i anegdotalne situacije) svjedoče iznuđivanju i uvjetovanju zdravstvenog tretmana adekvatnim financijskim pokrićem. U situaciji gdje između sudskog procesa i života, primjerice djeteta roditelji moraju birati, uvijek će izabrati svoje dijete i time sudjelovati u kriminalnim aktivnostima, ne zato jer vjeruju da je to ispravno, nego jer im je to jedina šansa. O ovome će se često šutjeti iz straha. Poneki roditelji pak jednostavno neće imati novac koji je od njih zatražen.

Daleko od toga da je naše zdravstvo loše. Imamo izvanredno zdravstvo usporedimo li ga s astronomski skupim američkim zdravstvom. Imamo izvrsne i savjesne liječnike koji uistinu čine većinu. Ona manjina nesavjesnih ono je što nam zaokuplja pozornost i lako je zaboraviti dobro kada vidimo loše. Svugdje se može pronaći manjkavost, pravi izazov nije uočiti problem, nego ga znati riješiti na ispravan način. Ispravno je, dakako, različito za sve nas.
+3 glasa
Natko Beck od Natko Beck [Proaktivan] (505 bodova)
Imamo isto pravo, ali nemamo svi istu razini dostupnosti i kvalitete. Na razini zdravstvenog sustava nije isto živite li u nekom maloj mjestu u Slavoniji ili Dalmatinskoj Zagori ili u Zagrebu. Nije čak ni isto ako ste u Zagrebu ili Splitu. To je prvestveno kriv sustav, jer ne osigurava istu kvalitetu svugdje. Također nije svejedno ako na specijalistički pregled moraš potegnuti 200-300 km ili ti je isti doslovno iza ugla. Tako da i sustav pred kojim smo svi jednaki ne osigurava svakom građaninu istu kvalitetu i dostupnost, pitanje je koliko se to i može osigurati, ali to je već dublja diskusija.

Drugo je privatno i javno, tu smo jako različiti po socioekonomskom statusu. Ljudi koji imaju dovoljno novaca za privatne preglede i ordinacije su povlašteni u odnosu na one koji si to ne mogu priuštiti, to nerijetko može biti vrlo frustrirajuće.

No gledajući sve u svemu ne prolazimo ni toliko loše, ali ostaje cijelo vrijeme žal da uz malo truda i volje može puno bolje. Nadam se da ćemo uskoro gledati pozitivne pomake po tom pitanju, mislim čak da reforma društva proizlazi iz reforme zdravstva. Želim nam još puno bolji sustav.

Slična pitanja

3 odgovora 180 pregleda
1 odgovor 2.8k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...