104 pregleda
Monika Kiris u rubrici Zdravlje i medicina od Monika Kiris (7.1k bodova)

Kako očuvati zdravlje starijeg stanovništva Hrvatske kojeg je sve više?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (20.5k bodova)

Čuvanje i vođenje brige o našem zdravlju važno je i mladima i starima. Starije stanovništvo, ipak, treba više voditi brigu o svojem zdravlju. Kako bi se što bolje očuvali od raznih oboljenja donosimo nekoliko savjeta kako preventivno spriječiti bolesti i održati čvrst imunitet. 

1. HIGIJENA

Znamo da je higijena pola zdravlja, stoga se preporučuje starijim ljudima da često peru ruku, vode osobnu higijenu, održavaju čistoću prostora u kojem prebivaju i nose čistu odjeću.

A Guide to Personal Hygiene & Grooming for Seniors

2. VITAMINI

Vrlo je važno pravilno se hraniti te unositi hranu punu vitamina, proteina i minerala. Naravno starijim se osobama preporučuju i dodaci prehrani (kapsule, prah) koji će im dodatno ojačati imunitet i povisiti im razinu vitamina koji im nedostaju. 

The Best Vitamins for Fighting Inflammation

3. KRETANJE

Također, važno je ostati aktivan i svakoga dana hodati i kretati se što više. Ako je moguće, najbolje je izići na svijež zrak i protegnuti noge. 

Grandparents Rights In Family Law Cases - Georgiadis Lawyers Adelaide

4. OKRUŽITI SE PRIJATELJIMA I OBITELJI

Kako je važno voditi brigu o fizičkom zdravlju, važno je i psihički ostati miran. Zbog toga je vrlo važno družiti se s prijateljima, odlaziti na kave i biti okružen s obitelji kako bi stalno održavali komunikaciju i vidjeli da su nekome biti, a ako je potrebno i požalili se o svojim problemima. 

The Eternal Impact of Godly Parents and Grandparents | Reflections on  Theological Topics of Interest

+7 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

ODRŽANA KONFERENCIJA "TJELESNA AKTIVNOST, ZDRAVLJE I KVALITETA ŽIVOTA STARIJIH OSOBA" 2022.godine

Za samo 35 godina dvostruko više osoba starijih od 60 godina

Do 2050 godine očekuje se da će se broj osoba starijih od 60 godina udvostručiti, u odnosu na 2015. godinu i njihov udio će iznositi 22 posto. Takav tempo starenja stanovništva predstavlja velik izazov za sve države EU i njihove zdravstvene i socijalne sustave jer se moraju prilagoditi demografskim promjenama.

Jedna od važnijih aktivnosti u očuvanju zdravlja starije populacije je svakako vježbanje i tjelesna aktivnost, zbog čega se u nizu zemalja održavaju projekti i osvještava se populaciju o skrbi za zdravlje, a među njima je i Hrvatska.

Sve se to moglo čuti 15. listopada 2022. na konferenciji „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijih osoba“, čiji je direktor dr. sc. Krunoslav Capak, a organizator Zagrebački savez sportske rekreacije. Konferencija je okupila brojne stručnjake iz Zagrebačkog saveza sportske rekreacije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Ministarstva zdravstva i mnoge druge, a dio je projekta Hepa S - Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost (ZUTA) za seniore, kojeg financijski podupire Europska unija.

Dražena Lejo / Studio Conex d.o.o.

dr. sc. Stjepan Heimer, iz Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“, ističe:

Cilj projekta je potaknuti sudjelovanje u rekreativnoj tjelesnoj aktivnosti za osobe starije od 65 godina i to razvojem novih, rekreativnih sportskih programa prilagođenh za tri najčešća zdravstvena stanja: bol u leđima, kardiovaskularne bolesti i osteoporozu. Takve se bolesti najčešće susreću kod starije populacije, a posljedice su nedovoljne tjelesne aktivnosti, zbog čega oni uzimaju više lijekova i posjećuju više zdravstvenih ustanova. Povezali smo medicinsku i sportsku struku i to suradnjom liječnika, fizioterapeuta i kineziologa. Vjerujem da bi ovakvih projekata trebalo biti što više jer smo danas čuli s kojim se sve problemima društvo susreće zbog brzog starenja stanovništva i u Hrvatskoj i u svijetu.

Dokazane su koristi vježbanja kod starijih osoba, dodaje Heimer, i među njima navodi da, zahvaljujući vježbanju, stariji održavaju neovisan život, boljeg su zdravlja kardiovaskularnog sustava, pomaže im kod kognitivnih funkcija, smanjuju tjeskobu i depresiju, pomaže im u fleksibilnosti, pa su manje ukočeni i nepokretni. Vježbanje starijim osobama i poboljšava snagu, gustoću kostiju, sprječava padove, pomaže pri mršavljenju, poboljšava san, pomaže u održavanju društvenih veza, povećava samopouzdanje, produžuje životni vijek...

Zbog svega toga je važnost povezivanja liječnika i kineziologa istaknuo i dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čija institucija preporuča suradnju tih dviju struka zbog daljnjeg podizanja osviještenosti populacije u očuvanju zdravlja i većoj tjelesnoj aktivnosti svih životnih dobi.

dr. Renata Kutnjak Kiš, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, napominje:

Nažalost, 45 posto stanovnika Europske unije starijih od 65 godina, odnosno 59 posto u južnoj regiji EU ne zadovoljava preporučenu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenoga intenziteta od 150 minuta tjedno. Stoga, promicanje zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u starijoj populaciji treba biti jedan od prioritetnih javnozdravstvenih zadataka. Uloga zdravstvenih djelatnika, a posebno liječnika u promicanju ZUTA-e je izuzetno važna.

Hrvatska u svemu prati trendove, koji su za nas nerijetko i nepovoljniji od ostatka svijeta, počevši od toga da nam je prosječni životni vijek još uvijek niži od većine razvijenih zemalja, do toga da imamo i veći broj starijih osoba u općoj populaciji

Naime, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2021. godine, u Zagrebu žive 158,773 osobe životne dobi 65 i više godina, čime čine 20,7 posto ukupne populacije u Zagrebu. Značajan je i broj osoba u dubokoj starosti (85 godina i stariji), koje su u popisu zastupljene 10,9 posto.

Stoga je zaključak svih prisutnih na konferenciji kako je nužno dodatno povećati broj projekata, kampanja i aktivnosti za podizanje svijesti starije populacije, ali i zdravstvenog sustava, o važnosti očuvanja zdravlja naših starijih sugrađana. Veći društveni angažman za tjelesnu aktivost će starijima omogućiti dostojanstveniju i kvalitetniju starost, a zdravstvenom sustavu smanjiti pritisak zbog bolesti modernog doba, potaknute upravo manjkom tjelesne aktivnosti.

Više o projektu na poveznici www.hepas-sportzasve.eu, a projekt se sufinancira sredstvima programa Europske unije Erasmus+ i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana B. 18.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. (3.9k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 10.02.2022. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ana Pilato (7.8k bodova)
2 odgovora
4 odgovora
3 odgovora
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Christina Khouri (286 bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...