636 pregleda
Ivana B. u rubrici Posao od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Zanima me zašto programeri (uključuje sve klase - junior/mid/senior) imaju glede na hrvatski prosjek tako visoke plaće, dok za rad u programerskoj industriji nije nužno potrebna niti diploma? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Mihael Ćosić od Mihael Ćosić [Proaktivan] (585 bodova)
uređen od Mihael Ćosić

Većina programera se tijek prijave na posao moraju iskazati tako da naprave neki dio posla ili zaseban zadatak koji će im dati poslodavac pa im stoga nije potrebna diploma. U nekim slučajevima nije potrebna ni škola nego certifikat od neke tvrtke koja garantira da ste položili njihove ispite te oni stoje iza vas i vašeg znanja što se tiče programiranja i poznavanja programskih jezika. Viske plaće su opravdane time što se programerski jezik, kao i svaki drugi jezik, mora naučiti tj. moraju se naučiti funkcije koje su potrebne za izvršenje jednog dijela zadatka. Opravdane su i time što je posao, ovisno o težini i namjeni programa, većinom dugotrajan i potrebno je tisuću ili više linija koda da bi program bio valjan te radio onako kako je zamišljen (postoje programi kojima je potrebno i manje linija koda da bi funkcionirali no oni većinom obavljaju jednostavnije funkcije).

Primjer iz C++ jezika:

#include<iostream> 

using namespace std;

int main()

  cout<<"Pozdrav";  

  return 0;

}

Ovaj program je jako jednostavan i njime smo rekli programerskom alatu da ispiše "Pozdrav". Jer je cout standardna izlazna funkcija kojom se C++ programerski jezik služi. Izlazna funkcija je funkcija kojom se programu govori da proizvede određenu stvar ukoliko su svi argumenti zadovoljeni. Pošto ovdje nemamo argumenata koji moraju biti zadovoljeni, program će samo ispisati "Pozdrav". 

Zoran Jurić 14.09.2020. pitanje u rubrici Posao od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
27.10.2020. promjena rubrike od Znatko
Zašto SAP konzultanti imaju tako velike plaće u svijetu?

Slična pitanja

2 odgovora 38.8k pregleda
1 odgovor 1.8k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...