179 pregleda
Nikolina Šulj u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šulj [Početnik] (2 bodova)
Svi koji smo se susreli s ovim nemilosrdnim kukcima, znamo da njihov ugriz poprilično boli. Zanima me ima li njihov ugriz kakve posljedice na naše zdravlje, je li opasan, ili zanemariv?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Iva I od Iva I [Superaktivan] (4.3k bodova)
Iako je vrlo neugodan i bolan, ubod obada u pravilu osim crvenila i i velikog traga ugriza ne bi trebao prouzročiti nikakve velike probleme. Mjesto će vjerojatno nateći (nekad i do 2 cm) i  zbog histamina kojeg te životinje imaju u žlijezdama doći će do trenutne reakcije.

Sve bi se trebalo smiriti unatar nekoliko  dana, a zna se odužiti ukoliko se na mjestu uboda pojavi upala pa se pojavi i gnoj. U trenutkuu oboda preporuča se ispiranje mjesta vodom i sapunom te je dobro dezinficirati i namazati mjesto nekom kremom za smanjenje oteklina.

Problem nastaje kada je neka osoba alergična na ubode kukaca jer se može pojaviti snažna reakcija i znakovi anafilaktičkog šoka. Tada je potrebno brzo posjetiti liječnika i primiti protualergijske lijekove. Osim straha ne bi trebale ostati trajnije posljedice njihovih ugriza.

Slična pitanja

2 odgovora 2.8k pregleda
2 odgovora 143 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...