194 pregleda
Ivana B. u rubrici Društvo od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
Možete li mi objasniti koncept scijentizma i kako on izgleda u praksi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)
Scijentizam je filozofski pravac koji ističe znanost kao najvažniji način tumačenja života, odnosno to je ideologija koja naglašava da su prirodne znanosti iznad društvenih.

Sama riječ potekla je iz latinskog, a znači upravo "znanost".

Prema ovom pravcu društvene znanosti uopće nisu prave znanosti te ne mogu dokazati znanstvenu istinu zato što obuhvaćaju stavove, razmišljanja i vjerovanja. Još od 19. stoljeća scijentizam ističe vjeru u postizanje sveopćeg napretka razvojem prirodnih znanosti. Zagovornici ovog pristupa tvrde da svijet možemo razumjeti samo ukoliko se pouzdamo u znanost.

U praksi znači da trebamo prihvatiti činjenicu da je svijet ono što je znanstveno dokazano, i ništa više od toga. Prema ovom pristupu možemo vjerovati u samo ono što su znanstvenici dokazali. To bi pak značilo da je fikcija sve ostalo- naša razmišljanja, stavovi i uvjerenja u takvom svijetu ne postoje zato što se ne mogu empirijski dokazati.
+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.3k bodova)
Scijentizam (lat. scientia: znanje; znanost) je ideologija koja uzdiže znanost iznad ostalih tumačenja života. On dolazi do tvrdnji kako društvene znanosti i nisu prave znanosti jer ne mogu strogo i dosljedno slijediti metodu prirodne znanosti pa niti ne dolaze do znanstvene istine, nego samo do mišljenja, stajališta i vjerovanja. Scijentizmu je sličan tehnoutopizam, ideologija koja vjeruje kako će znanost i tehnika uroditi društvom budućnosti, u kojem će svi živjeti u idealnim uvjetima te učiniti da čovječanstvo iz prostora nužnosti prijeđe u prostor slobode (aktualizacija).

Slična pitanja

5 odgovora 263 pregleda
4 odgovora 264 pregleda
2 odgovora 2.3k pregleda
3 odgovora 2.0k pregleda
Maja Kos 30.09.2015. pitanje u rubrici Društvo od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.5k bodova)

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...