701 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Sport i rekreacija od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Tražim detaljno objašnjenje izraza "zaleđe" u nogometnom žargonu. Je li to izvorno pravilo u nogometu ili je nastalo tek kasnije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Zaleđe (eng. offside) je vrlo složeno nogometno pravilo koje označava koliko daleko napadač (koji napada protivnički gol) može biti udaljen od ostatka momčadi. Tijekom igre ne smije primiti loptu ispred obrambenog igrača protivničke momčadi. Jednostavnijim riječima napadaču je zabranjeno čekati loptu ispred gola protivničke ekipe, osim ako je sam svojom igrom ne dovede do to te pozicije i postigne gol. Nogometno pravilo postoji od samih početaka igre, a "inspiracija" za ovo pravilo dolazi od ragbija.

+4 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić
Termin zaleđe dolazi od engleskog "offside" i označava jedno od najsloženijih nogometnih pravila te  određuje koliko daleko od igre mogu biti napadači momčadi koja napada, odnosno, napadač zbog tog pravila ne može jednostavno čekati loptu kod protivničkog gola i jedino ispred vrata pucati , osim ako je sam s loptom došao do vratara.

Pravilo je staro kao i sama igra, no na samim početcima je igrač bio u zaleđu ako je bio ispred lopte. Nakon toga pravilo je postroženo.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Lovro Gorup 22.09.2020. pitanje u rubrici Razno od Lovro Gorup
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...