Marinko Zadro u rubrici Djeca i roditeljstvo od
Kako potaknuti i motivirati dijete da posprema za sobom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+6 glasa
Iva Murat od

Budite primjer svom djetetu. Ako dijete vidi da vi ne volite pospremati i da ste mrzovoljni kad to činite, percipirat će pospremanje kao nešto negativno. Pristupite pospremanju kao zabavnom zadatku, pustite muziku dok pospremate i pokušajte uživati. Tako dijete neće imati otpor prema pospremanju. Objasnite djetetu zašto je potrebno pospremati za sobom. Kad ne bismo pospremali, cijela kuća bi bila u neredu, ne bismo imali mjesta za nove stvari ili za druge aktivnosti. Igračke će se zametnuti u neredu i slično. U početku pospremajte zajedno s djetetom. Ako se dijete voli natjecati, možete se natjecati s njim, npr. hoćete li vi prvo pospremiti kocke ili dijete medvjediće. Važno je da igračke imaju određeno mjesto u stanu na koje ih uvijek pospremate. Posebno je važno biti dosljedan. Dakle, igračke se pospremaju svaki put nakon igre, a ne samo povremeno. 

+6 glasa
Sandra Vukov od
Dijete je veoma važno potaknuti i motivirati da posrema za sobom tako da mu u početku roditelj pomaže pričajući mu, zašto treba pospremati, gdje treba pospremati i što se može dogoditi ako ne posprema, koliko je organiziranost i urednost važna.

Potiče se da dijete ne bude nemarno, samim pospremanjem počet će mariti i za druge stvari ne samo za svoje nego i za tuđe i postat će organiziraniji, brži i učinkovitiji. Time mu razvijamo osjećaj ujedno i za lijepim jer kada se posrema on može razviti ida počinje biti i ekološki osvješteno. To takodjer razvija cijeli spektar njegovih vještina.
+5 glasa
Paolina Rajić od
Svako dijete je različito i ne postoje univerzalne metode odgoja djece, nego je najbolje pristupiti individualno. Ovisi i koliko je dijete staro i može li uopće biti svjesno koji su razlozi da pospremi za sobom. Treba mu pokušati pokazati što se dogodi ako ne pospremi za sobom, npr. ako ostavi razbacane igračke popodu da se one mogu uništiti ako slučajno stane na njih ili da nema mjesta za raditi neke druge stvari. Ako to ne upali, onda mu treba zabraniti da radi bilo što drugo dok ne pospremi. Jako je važno pokazati im i primjerom tako da kao roditelj uvijek buduete uredni i vodite računa o tome jer teško da će dijete usvojiti tu naviku kada vidi roditelja koji nije dosljedan onome što govori.
+5 glasa
Ružica Perić od

Ovo je ponekad doista teško, pogotovo ako je dijete mlađe, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste svoje dijete navikli na to da posprema za sobom. Prvo, pomozite im. Ako djetetu samo kažete da "pospremi sobu", neće puno postići. Potrebno je djetetu pokazati gdje i na koji način pospremiti i kojim redom kako bi dijete usvojilo taj raspored. Drugo, nagradite ih. Naravno, ne treba pretjerivati jer će dijete to početi iskorištavati, ali neka sitnica kao što je sladoled, odlazak u park ili gledanje najdražeg crtića, sigurno će pomoći razviti djetetovu motivaciju. Treće, budite primjer. Ne kaže se bez veze da djeca upijaju poput spužve, stoga pokažite na vlastitom primjeru koliko je čista kuća/okolina/stan/itd. važno za vas te im dajte do znanja da se isto očekuje od njih. Osobno se smatram jako uredom, ponajviše jer je mojim roditeljima čistoća kuće iznimno važna, pa su te navike "usadili" i prenijeli na mene.

Slična pitanja

2 odgovora 325 👀
6 odgovora 1.3k 👀
6 odgovora 439 👀
2 odgovora 283 👀
3 odgovora 437 👀
2 odgovora 979 👀
Maja Kos 26.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Maja Kos
3 odgovora 689 👀
2 odgovora 354 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...