Lovro Gorup u rubrici Priroda od
Tražim preporuke biljaka koje su pogodne za stan. Dakle, biljke koje proizvode puno kisika i pročišćavaju zrak u zagušljivom stanu.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Iva Ivanko od

Biljke su osim što su lijep ukras ambijentu, jako dobre i za atmosferu i raspoloženje, a utječu i na kvalitetu zdravlja prostorije u kojoj se nalaze. Neke od najboljih u svemu navedenom su:

Pauk biljka odnosno zeleni ljiljan koja je jako jednostavna za održavanje, nije velika, lijepo izgleda, a iz zraka uklanja formalaldehid i ksilol. Potrebno joj je svjetlo.

Jedna od najpoznatijih kućnih biljaka svakako je fikus. On se jako lako može uklopiti u bilo koji ambijent, lijepo izgleda. Osim toga spada u bolje biljke za uklanjanje toksina iz zraka.

Aloe Vera je prekrasna, laka za održavanje, pročišćava zrak, a listove možete koristiti za proizvodnju poznatog ljekovitog gela.

Sanseverija svakako je jedna od najpoznatijih biljaka danas. Jako se dobro uklapa u moderne ambijente, fantastičan je pročišćivać zraka koji uklanja formaladlehid, benzen, ksilol i trikloretilen.

+3 glasa
Iva Murat od
uređen od Iva Murat

1. Zeleni ljiljani

Ove biljke brzo rastu, a ponekad i cvjetaju lijepim bijelim cvjetovima. Posebno lijepo izgledaju u visećim košarama. Praktične su jer ne zahtijevaju puno brige, Potrebno ih je zalijevati 2-3 puta tjedno. Posebno su pogodni za kuću jer nisu otrovni za ljubimce ili djecu, a eliminiraju spojeve formaldehid i ksilen. 

2. Zmajevac

Ova biljka odlična je jer eliminira mnoge štetne spojeve kao što su formaldehid, ksilen, benzen, toulen, trikloretilen. Potrebna im je vlažna zemlja, ali oprezno sa zalijevanjem, jer će od previše vode uvenuti. Ako imate ljubimce ova biljka možda nije za vas jer za životinje može biti otrovna. 

3. Zlatni puzavac

Ovu biljku imam u sobi i provjereno je laka za održavanje. Inače mi ne ide briga o biljkama, ali ovaj puzavac kod mene već dugo uspijeva. Potrebno ga je zaliti kad je zemlja suha i ja to radim tako da ga stavim u sudoper napunjen vodom (na teglici sam na dnu izbušila rupice) Tako on sam uzme vode koliko mu treba, a nakon toga ga samo vratite u njegovu posudu. Puzavac je jedan od najboljih pročiščivaća zraka koji eliminira ksilen, toulen, benzen, formaldehid i ugljikov monoksid. Također ga treba držati podalje od ljubimaca.

4. Krizantema

Ova biljka osim uobičajenih štetnih spojeva eliminira amonijak, a cvjeta lijepim cvjetovima koji su zapravo odgovorni za čišćenje zraka. Biljka cvjeta 6 tjedana u godini, važno je da ju redovito zalijevate kako bi zemlja uvijek bila vlažna i držite ju podalje od ljubimaca.

5. Areka palma

Ova biljka bolje napreduje na otvorenom pa bi ju najbolje bilo smjestiti na balkon, ali može uspjeti i u zatvorenom prostoru s puno svjetlosti.Ova biljka trebat će puno vode tijekom rasta, a nešto manje po zimi. Uklanja brojne štetne spojeve, a velika prednost je što nije toksična za kućne ljubimce.

6. Afrička ljubičica

Još jedna biljka koju sam imala i koja nije preteška za uzdržavanje. Jako je važno da pazite da ju ne zalijete previše, što se meni nažalost dogodilo. Dakle, zaliti ju trebate tek kad je zemlja potpuno suha. Vodu stavite u posudicu ispod ljubičice i pustite ju da sama popije koliko joj treba. Treba imati dovoljno svjetlosti, ali ne smije biti na izravnom suncu. Nekoliko puta na godinu cvjeta prekrasnim cvjetovima koji mogu biti ljubičasti, bijeli ili ružičasti.

7. Kaktus

Još jedna izdržljiva biljka koja mi uspijeva. Kaktusu je potrebno puno sunca, bar nekoliko sati jake sunčeve svjetlosti dnevno. Može stajati u sobi ili na balkonu. Zalijevati ga možete 2-3 puta tjedno ili rjeđe (kad je zemlja suha) Jedino što trebate paziti je da ga ne zalijete previše kako ne bi istrunuo.

Izvori:

https://www.krenizdravo.hr/zivotni-stil/uzgoj-cvijeca/kucne-biljke-koje-prociscavaju-zrak

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/10-kucnih-biljaka-koje-traze-malo-brige---561018.html

Slična pitanja

1 odgovor 173 👀
1 odgovor 1.9k 👀
Ivan Gačić 27.03.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
1 odgovor 304 👀
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
2 odgovora 351 👀
3 odgovora 479 👀
1 odgovor 520 👀
1 odgovor 148 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...