150 pregleda
Ivana Basar u rubrici Priroda od Ivana Basar
Kako promijeniti klimu na Marsu tako da postane prikladna za život? Koliko bi trajao postupak mijenjanja atmosfere na Marsu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Domagoj Filipčić od Domagoj Filipčić
Mijenjanje klime i uvjeta planeta ili mjeseca kako bi odgovarali ljudima naziva se teraformiranje (eng. terraforming).

Proces teraformiranja na Marsu trebao bi omogućiti uvjete za disanje i život ljudi i ostalih organizama (što znači, netoksična atmosfera s kisikom i adekvatnim tlakom). Podebljavanjem atmosfere i korigiranjem temperature na Marsu bi se trebao postepeno ustanoviti efekt staklenika, koji će pak održavati atmosferu i omjer plinova u njoj stabilnim.
Ovo znači strojno i polagano puštanje plinova u atmosferu kako bi se taj efekt postigao.

Kako velika većina Zemljine atmosferske stabilnosti dolazi posredstvom života, Zemlja i život egzistiraju u konstantnom simbiotskom odnosu. Biljke i životinje respiracijom stvaraju ugljikov dioksid, koji onda biljke koriste u procesu fotosinteze te one stvarajući šećere započinju hranidbeni lanac i krug života kojem dugujemo svoje postojanje.
Ovaj delikatan sustav toliko je kompleksan da ne postoje računalni modeli koji bi mogli odrediti sve implikacije koje primjerice jedna vrsta ima na drugu.
Kod teraformiranja Marsa svaki od elemenata koji pridonose stabilnosti trebao bi biti mehaniziran, svako moguće odstupanje uzeto u obzir kako bi svaka potencijalna katastrofa bila preventirana na vrijeme. Spominje se i polje bioinžinjeringa kao veliki potencijal u teraformiranju. No, teraformiranje ipak još nije moguće. Naglasak na još.

Postavljaju se i pitanja o velikim etičkim implikacijama teraformiranja; što ako nehotice (ili čak hotimično) naudimo autohtonom marsovskom životu koji još potencijalno nismo otkrili? Imamo li pravo mijenjati druge svjetove po našoj volji?

Teraformiranje Marsa bio bi najveći i najteži pothvat na koji se čovječanstvo ikada odvažilo, a u znanstvenoj zajednici postoje neslaganja je li tako nešto uopće moguće. Iako je vrlo rano za to, prognoze su u najboljem slučaju nekoliko stotina, a u najgorem tisuće, ili čak milijuni godina.  


Korišteni izvori:
https://www.nasa.gov/press-release/goddard/2018/mars-terraforming

https://www.google.hr/amp/s/www.cnet.com/google-amp/news/terraforming-mars-might-be-impossible-for-now/

https://www.universetoday.com/127311/guide-to-terraforming/amp/

Slična pitanja

2 odgovora
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Priroda od Zoran Jurić
2 odgovora
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
1 odgovor
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...