Mia Marijanović u rubrici Kućni ljubimci od Mia Marijanović
promjena rubrike od Znatko

Koje su sve bitne razlike između mačaka i pasa kao kućnih ljubimaca?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što znači buljenje mačke u ljude?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić

Negdje sam čula da ako psi pilje u vlasnika, pokušavaju ga zagrliti, a ako mačke pilje u vlasnika, pokušavaju ga ubiti. Ovo je, naravno, pretjerivanje, ali odnekle je taj izraz morao doći...

PSI

Psi su ljubimci koji vlasniku daju cijelo svoje srce. Ovo je pomalo tužno jer će pas vlasnika promatrati kao Boga i pokušavati mu udovoljiti i zadobiti njegovu ljubav, čak i ako se vlasnik loše odnosi prema njemu. Psi potječu od vukova koji pripadaju zajednici (čoporu) te su za njih međusobne veze iznimno važne. Kao vlasnik, dio ste čopora (ili, preferirano, vođa, ako želite da Vas pas sluša).

MAČKE

Mačke su više osamljeničke životinje. To možemo primijetiti i u prirodi kod većine divljih mačaka. Na vlasnika gledaju pomalo kao na roba te zahtijevaju da ispunjavate njihove potrebe (mijaukati će i motati se oko vlasnika sve dok ne dobiju hranu). To ne znači da mačke ne mogu biti privržene vlasniku, nego samo to da svoju privrženost pokazuju kada se njima prohtije, a ne vlasniku. Između zadovoljavanja svojih potreba (14+ sati spavanja, 2 sata čišćenja itd.), mačke će prići vlasniku, leći u krilo, maziti se i na taj način pokazati ljubav. 

BRIGA ZA PSE I MAČKE

Ako govorimo o brizi za pse i mačke, a ne o njihovoj naravi, s mačkama je lakše. Mogu živjeti u stanu i naučiti na pijesak ili samostalno izlaziti van, same se i čiste...nema puno posla oko njih. Pse je potrebno redovito šetati i općenito zahtijevaju puno više pažnje. 

NAPOMENA

Gore navedene informacije su općenite. Kao što nisu svi ljudi isti, tako ni sve mačke i psi nisu isti. Puno toga ovisi o vrsti, ali i samoj osobnosti ljubimca. Ulogu igra i okruženje. Primjerice, mačići othranjeni na dudu uglavnom su privrženiji ljudima. 

+11 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor

Veliko pitanje kod biranja kućnih ljubimaca: mačke ili psi?

PSI su zaigrane životinje. Idealne ako imate veliko dvorište gdje mogu razgibati svoje nožice i potrošiti energiju te se igrati s vama i svojim igračkama. Također, ako volite trčanje, hodanje ili bilo koji sport pasi su idealni za to jer vole biti u prirodi i pokretu. Umiljati su, slušati će vas i možete ih naučiti bezbroj trikova. 

Energični su te će vam pružiti bezuvjetnu ljubav i pokazati poštovanje. Veseliti se svakom Vašem dolasku kući te odlaska u šetnju i druženju s vama. Zaista im nije potrebno puno da bi bili sretni.

MAČKE su mekane i nježne životinje koje nekada treba pustiti na miru jer vas neće ona slušati, nego vi nju. Čiste su po prirodi te nećete imati blatnjave otiske po stanu. Idealne su za stanove ili malo prostore bez dvorišta jer im ne treba trošenje energije kao psima. 

Također se vole igrati te puno puno maziti, a ljubav pokazuju na svoj jedinstveni način. Umjesto skakanja po vama čim se vratite kući, one će se radije maziti u vašem krilu.

+7 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić

Prilikom nabave kućnog ljubimca, prije svega potrebno im je omogućiti adekvatan prostor. Osim toga, odaberite ljubimca koji je u skladu sa Vašim stilom života. Tako npr. ukoliko živite u stanu i često Vas nema doma te niste u mogućnosti voditi vašeg ljubimca na duge šetnje, radije odaberite manje pasmine pasa. Mačke su  samostalne životinje te su možda bolji odabir za osobe koje žive u stanu. Bez obzira na to što možda Vaša mačka neće izlaziti iz stana, izuzetno je važno cijepiti je protiv zaraznih bolesti. Prije cjepljenja mačke je potrebno očistiti od vanjskih parazita.  Najvažnija cjepljenja su: 

  1. Protiv bjesnoće
  2. Protiv mačje leukemije (FIV)
  3. Protiv mačjih zaraznih bolesti- panleukemija (mačićak), mačiji calicivirus i rinotraheitis

Osim cjepljenja, preporučljivo je sterilizirati mačke kada dostignu spolnu zrelost (između 8 i 12 mj.). U stanu im je potrebno osigurati grebalice i kutiju sa pijeskom koju je neophodno redovito čistiti, ali nemojte stavljati hranu i vodu pored WC-a. Osim toga potrebno je imati i transporter i odgovarajuću hranu (Orijen, Taste of the wild, Applaws, Fish4cats).

Psi su ipak nešto privrženije životinje. Neophodna je svakodnevna šetnja (minimalno 3x dnevno), a u stanu bi im bilo dobro osigurati njihov ležaj. Što se tiče odgovarajuće veterinarske skrbi, potrebno je voditi računa o čišćenju od unutarnjih parazita i posebnu pozornost obratiti na krpelje. Također je preporučljiva i redovita kontrola očiju i ušiju. Zakonska je obavezna psa cjepiti protiv:

  1. Bjesnoće
  2. Štenećaka
  3. Parvoviroze
  4. Zaraznog hepatitisa psa
  5. Leptospiroze

Osim cjepljenja, preporučuje se i kastracija/ sterilizacija nakon dostignute spolne zrelosti (1, 1,5 g). Također, potrebno im je osigurati adekvatnu prehranu (Royal Cannin, Pedigre, Hills, Wolf). Iako se možda na prvu čini kao puno brige, sve se isplati kada vas na kraju radnog dana dočeka vaš četveronožni prijatelj pun ljubavi.

Slična pitanja

1 odgovor 470 👀
1 odgovor 342 👀
2 odgovora 2.3k 👀
2 odgovora 422 👀
3 odgovora 929 👀
1 odgovor 290 👀
4 odgovora 1.1k 👀
3 odgovora 490 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...