1.2k pregleda
Mirela Benić u rubrici Tehnologija od Mirela Benić
uređen od Znatko

Što je to tranzistor?

U elektronici...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Luka Celić od Luka Celić
odabran od Mirela Benić
 
Najbolji odgovor

TRANZISTOR -
Poluvodički elektronički element koji se koristi za pojačavanje električnih signala i najčešće ga nalazimo u glazbenoj industriji gdje se proslavio primjenjujući se u raznoj audio opremi poput pojačala za mikrofone i zvučne kutije, a zapravo je osnovni dio modulacije signala i stabilizator napona što je ključno za kvalitetu rada električnih sklopova, integriranih krugova i električnih računala. Razlikujemo "UNIPOLARNI"- (upravlja se pomoću napona) od "BIPOLARNOG" - (upravlja se pomoću struje) jer u pravilu kad danas kažemo riječ: "TRANZISTOR", mislimo na "BIPOLARNI" koji je danas najzastupljeniji, dok već za njegovog mlađeg rođaka "UNIPOLARNOG" moramo naglasiti o kojoj se vrsti radi. Tranzistor je i jedan od komponenti koje je najlakše i prepoznati na silicijskoj pločici. Naime njihova veličina se smanjuje s godinama i razvojem tehnologije čipova no i dalje su upečatljivi sa svije tri "nožice" i danas u pravokutnom obliku dok se nalazi i u valjkastom obliku.

Uz unipolarni i bipolarni tranzistor imamo i FOTOTRANZISTORE koji imaju jaču osjetljivost na svjetlost od fotodioda, ali im je znatno manja brzina rada. Moglo bi se raći da je fototranzistor spoj bipolarnog tranzistora i fotodiode spojene između kolektora i baze.

+10 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić

Tranzistori su aktivni poluvodički elementi s trima elektrodama. Od njih su izgrađeni mnogi elektronički sklopovi i integrirani krugovi. Postoje bipolarni tranzistori (kojima upravljamo pomoću struje) i unipolarni tranzistori (kojima upravljamo pomoću napona). Tranzistori rade na principu upravljanja strujom u izlaznom krugu promjenom ulazne struje ili napona. U analognim sklopovima tranzistori služe pojačanju signala, a u digitalnim sklopovima služe kao upravljane sklopke. 

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Tranzistor je minijaturna elektronička komponenta koja može obavljati dva različita posla. Može raditi ili kao pojačalo ili kao prekidač. Sićušna električna struja koja prolazi kroz jedan dio tranzistora može stvoriti mnogo veći tok kroz drugi njegov dio. Drugim riječima mala struja uključuje veću. Dakle, to je poluvodički uređaj s pogonom na struju koji se može koristiti za upravljanjem protokom električne struje dok u osnovnom kablu kontrolira veću struju između kolektora i odašiljača. Jedna od najčešćih primjena tranzistora u elektroničnom krugu su jednostavne sklopke. Ukratko, tranzistor provodi struju preko puta kolektor-emiter samo kada se na bazu primjeni napon. Kada nema osnovnog napona sklopka je iskjučena. Kada je prisutan napon baze, prekidač je uključen.
–3 glasa
Marina Polić od Marina Polić
tranzistor su moji zvali radio. onaj radio di imate fm i am stanice. gdje slušate otvoreni, enter i extreme fm...

ne znam zašto su ga moji zvali tranzistor kad danas svi njega zovemo radio. mi smo na tranzistoru slušali vijesti i muziku a mogla se puštati i kazeta ali ne sjećam se da se pino puštala. kao da je taj dio za kazetu na tranzistoru bio potrgan

inače naš stari tranzistor zamjenila je hifi linija.

Slična pitanja

1 odgovor
Mirela Benić 30.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Mirela Benić
1 odgovor
Mirela Benić 30.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Mirela Benić
2 odgovora
2 odgovora
Adriana Murtić 28.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Adriana Murtić
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Lovro Gorup 28.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...