Lovro Gorup u rubrici Kozmetika i estetika od Lovro Gorup
Koji je razlog ispadanja ljudske kose i kojim preparatima se može zaustaviti ili barem smanjiti ispadanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Iva Jukić od Iva Jukić
Ispadanje kose je sasvim normalna pojava i događa se svakodnevno. Pojačano ispadanje kose može ukazivati na neki problem i o njemu se može govoriti ako nam dnevno ispadne više od 100 vlasi. Ispadanje kose može biti centralizirano samo na jednom predjelu, a može zahvatiti i cijelo vlasište.

Uzroci ispadanja kose mogu biti mnogobrojni, od vanjskih čimbenika kao što su korištenje određenih lijekova, korištenje agresivnih i nezdravih kozmetičkih preparata, međutim najčešći uzrok su ipak genetika, hormonalne promjene i stres. Još neki od uzroka su tretmani kose te loša prehrana i dijete.
Neki od rješenja kod ispadanja kose svakako su da se smanji stres, poboljša prehrana, tjelovježba, prestanak pušenja, korištenje prirodne kozmetike. Kod većeg ispadanja kose svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.
+4 glasa
Miroslava Nujić od Miroslava Nujić
Ispadanje kose je potpuno prirodan dio životnog ciklusa kose. Vlasi kose rastu, te kada dosegnu određenu duljinu miruju, a zatim ispadaju. Prosječnoj osobi u danu ispadne 70- 100 vlasi kose,i to je potpuno normalno. No ispadanje večeg broja vlasi dovodi do mogućnoati nekog oblika alopecije. Neki oblici ispadanja kose mogu se izliječiti  pravilnom njegom kose ,te promjenom životnih navika. Neki od bitnih stavki kod gubljenja kose su stres, neuravnotežena prehrana i slično. Gubljenje kose vrlo često dovodi do sniženja samopouzdanja, zato je bitno, osobito za osobe koje brinu do izgleda da krenu sa pravilnim tretiranjem vlasi čim primjete opadanje.
+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat

Kao što je već napisano, ispadanje kose je normalan proces, a zabrinuti se treba ako gubimo više od 100 vlasi dnevno. Kosa pojačano ispada tijekom proljeća i jeseni, a na ispadanje kose mogu utjecati lijekovi, hormoske promjene, stres i drugi faktori. Potrebno je paziti na prehranu, jer nedovoljan unos vitamina, minerala i željeza može prouzročiti ispadanje kose. Prekomjerna težina, trudnoća, policistični jajnici i problemi sa štitnjačom također mogu biti uzrok. Prisutni su i genetski faktori. Evo nekoliko načina kako da na prirodan način smanjite opadanje kose:

 

1. Uljni tretman

Zagrijte biljno ulje (maslinovo, kokosovo, bademovo) na štednjaku dok ne postane mlako. Utrljajte ga u kosu te preko nje stavite foliju. Ostavite da odstoji barem sat vremena, a zatim operite kosu.

2. Češnjak, luk i đumbir

Istisnite sok od češnjaka luka ili đumbira. Utrljajte ga u tjeme i ostavite preko noći. Ujutro operite kosu. 

3. Zeleni čaj

Na šalicu vruće vode idu 2 vrećice čaja. Držite ga na kosi barem sat vremena i zatim isperite.

4. Bjelanjak

Bjelanjak utrljajte u kosu i nakon sat vremena isperite. Jaja su bogata proteinima, željezom i cinkom pa će nahraniti vašu kosu i učiniti ju mekšom. 

5. Preparati na bazi makadamije

Makadamija je orah bogat vitaminom A, proteinima, a sadrži i cink, željezo, kalij, magnezij i aminokiseline. Preparati na bazi makadamije hrane i hidratiziraju kosu te ju čine čvršćom. Možete ih kupiti u ljekarnama.

 

Postoje i brojni drugi preparati koje možete kupiti u ljekarnama, kao i posebni šamponi i maske namijenjeni za kosu sklonu ispadanju. Možete kupiti i vitamine za kosu koji se također prodaju u ljekarnama. 

Osim navedenog, važno je da nježno postupate sa svojom kosom. Nemojte ju tretirati agresivnim preparatima te ako možete, smanjite bojanje kose, nemojte nositi zategnute frizure i nemojte ju tretirati vrućim peglama, fenovima i sl. 

Protiv ispadanja kose, možete se boriti i prehranom. Važno je unositi dovoljne količine cinka, kojeg ima u školjkama, kozicama, škampima i bananama. Zatim, proteina kojeg ima u tuni, piletini, govedini i jajima. Važan je i unos željeza kojeg ima u bademima, kakau, lješnjacima, plodovima mora, suhom voću. Vitamin C olakšava apsorpciju željeza pa je potrebno konzumirati što više voća. Važan je i vitamin B kojim su bogati žumanjak, tuna, jetrica, leća i cvjetača.

Izvori: https://ljekarnanatura.hr/blog/prirodne-maske-protiv-ispadanja-kose-15/

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/4-vrsta-hrane-koje-spjecavaju-ispadanje-kose---476440.html.

Slična pitanja

3 odgovora 471 👀
4 odgovora 908 👀
2 odgovora 1.8k 👀
4 odgovora 358 👀
2 odgovora 271 👀
1 odgovor 328 👀
3 odgovora 1.2k 👀
2 odgovora 6.0k 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
1 odgovor 319 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...