Zoran Jurić u rubrici Društvo od
tagovi uređeni od Znatko
Tko je narikača i što ona radi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Ivana Mačić od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Ljudi su umirali i umirati će, te biznis sa sprovodima i grobljem nije još osjetio što znači recesija. Narodni običaji oko sprovoda pokojnika mogu se i značajno razlikovati kod različitih nacija. Pri tome se u nekim područjima ove balkanske regije pojavilo tzv. naricanje

Naricanje nalikuje oplakivanju, jadikovanju i jecanju pored pokojnika, pored groba i za vrijeme ukopa pokojnika u grob. Iako je ova dodatna usluga u sklopu sprovoda bila raširena i na našem području, danas u moderno vrijeme se povukla, no u dijelu Srbije i dan danas postoje profesionalne narikače koje nariču pored pokojnika na sprovodu - za novce.

Prošlost poznaje ovaj stari zanat još od vremena Egipta, a kod nas na područjima Hercegovine, Dalmatinske Zagore, Dubrovnika, Like, Banovine te Slavonije. U povijesno doba, naricali su članovi obitelji pokojnika, a najčešće bi to bile samo žene. No kako nisu sve žene iz obitelji znale kako to dobro činiti, angažirane bi bile žene iz (susjednog) sela koje su znale i mogle uvjerljivo i emotivno naricati te bi odradile posao narikača za određenu naknadu te bit tako s vremenom dolazile na glas kao - profesionalne narikače. Muškarci bi rijetko naricali.

Narikače su koristile i određene tekstove odnosno pjesme prilikom naricanja.

+7 glasa
Ružica Perić od
Narikače su najčešće bile odrasle ili starije žene koji bi na sprovodima plakale, kukale, "dramatizirale" jecale itd. Često su imale i neke tekstove ili pjesme koje bi koristile u svojim "izvedbama". One su ustvari profesionalni plakači koji su često bili plaćeni jer bi bilo sramota da pokojnika nitko ne oplakuje. Iako je taj običaj češći bio na selu, narikače se često moglo vidjeti i na gradskim sprovodima.Naricanje je bio ženski posao i postoji otkako je sahrana. Jaukalo se u Hercegovini, Zagori, Lici, Slavoniji - gotovo da nema dijela Hrvatske, pa ni Balkana gdje to nije bio običaj. Negdje su to zvali oplakivanje, ridanje, tužbalice  itd..
+5 glasa
Ana Primorac od
to je ona žena što plače na sprovodima. kad je pokojni bogat onda ima i više narikača na sprovodu...

narikače su obično stare žene koje to rade za novac kako bi popunile obiteljski budžet, ali i pomogle obiteljima koje ih trebaju da dođu na sprovode...

narikača je obučena u crno, ima crnu maramu oko glave, crne čarape i crne cipele. glasna je i može plakati. ako i ne može, može preglasno zavijati.

Slična pitanja

1 odgovor 422 👀
1 odgovor 7.9k 👀
1 odgovor 836 👀
1 odgovor 1.2k 👀
3 odgovora 5.3k 👀
3 odgovora 48.5k 👀
4 odgovora 881 👀
Lovro Gorup 12.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Lovro Gorup
4 odgovora 3.4k 👀
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
2 odgovora 821 👀
Nikolina Šrajbek 30.11.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Nikolina Šrajbek
1 odgovor 774 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...